Pljevlja: Bivša vlast ostavila 21 milion duga

Završni račun Opštine i izvještaj nezavisnog revizora osim na promašenu ekonomsku politiku bivše opštinske vlasti, pokazuje grubo kršenje zakona čelnika lokalne uprave
64 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 18:55h

Nakon višesatne rasprave odbornici pljevaljskog parlamenta u petak su usvojili završni račun budžeta za prošlu godinu, koji je realizovan u iznosu od preko 13 miliona, što je 62 odsto od planiranih 21,1 milion eura.

Odbornik SNP-a Vladislav Bojović, čije je izlaganje izazvalo brojne replike, kazao je da završni račun Opštine i izvještaj nezavisnog revizora osim na promašenu ekonomsku politiku bivše opštinske vlasti, pokazuje grubo kršenje zakona čelnika lokalne uprave.

"Ovaj završni račun treba razmatrati sa pravnog stanovišta. Ova rasprava bi imala smisla kada bi ovdje sjedjeli bivši nosioci vlasti Filip Vuković, Avdo Ajanović, Igor Golubović i Maida Bešlić. Oni treba da odgovore otkud 21 milion neizmirenih obaveza. Ovo je rasprava o njihovom radu", rekao je Bojović.

On se zapitao zašto još ne reaguje tužilaštvo i pokrene postupak po prijavi Opštine Pljevlja, protiv Vukovića i nekadašnjeg sekretara za finanije Mustafe Klepa zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno falsifikovanja.

On je kazao da sadašnja lokalna vlast koja je preuzela upravljanje Opštinom ne može realizovati brojne projekte u gradu, jer su naslijedili ogroman dug.

"Vidjećemo hoće li reagovati tužilac. U ovom trenutku nas jako košta politika jeftinog marketinga Vukovića i njegovih saradnika. Ovaj završni račun budžeta je još jedno svjedočanstvo da ne postoji pravna država niti ona sa DPS i SDP-om to može biti", rekao je Bojović.

Replicirajući mu, odbornik SDP-a Branislav Veljković je kazao da u Crnoj Gori postoje institucije koje mogu i moraju rješavati probleme i kažnjavati sve protivzakonite radnje, ali da su za to neophodni vrijeme i dokazi.

Veljković je pozvao Bojovića da provjeri koliko njegovih partijskih kolega ima stan van Pljevalja, ustvrdivši da nijedan od odbornika SDP-a to nemaju.

Na dnevnom redu jučerašnje sjednice bio je i predlog odluke o mjerilima za kategorizaciju i načinu obilježavanja opštinskih puteva, predlog odluke o finansijskoj podršci bračnim parovima u ruralnim područjima, izvještaj komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

DPS uradio mnogo, ali kako to platiti

Ilhan Tursumović iz DPS-a je rekao da je većina učesnika u jučerašnjoj raspravi iskoristila da kritikuje Vukovića i DPS i poslove bivše lokalne vlasti.

"Vi kritikujete ono što je urađeno za vrijeme mandata Vukovića, a ja ne znam šta je to urađeno za devet mjeseci od kada ste vi na vlasti" rekao je Tursumović.

Velimir Golubović(SNP), rekao je da u naredne dvije godine u Pljevljima neće biti kapitalnih investicija, jer je prethodna opštinska vlast unaprijed potrošila dva budžeta.

"Neka bude da smo odgovorni. DPS je uradio kilometre asfaltnih puteva, uradio Dom kulture. Ulicu Save Kovačevića parkinge i javnu rasvjetu, Akademski centar. Građani, izvinite što smo uradili sve ovo", rekao je predsjednik opštinskog DPS-a Ljubiša Ćurčić.

"Slažem se da ste sve to uradili, ali kako to da platimo", uzvratio je Golubović.

Bonus video: