Pljevljaci koji studiraju u Sloveniji zbog neplaćenih kirija idu na sud?

Roditelji su kazali da su razočarani ovakvim odnosom odgovornih iz Fondacije prema njihovoj djeci
10 komentar(a)
Akademski centar, Foto: Goran Malidžan
Akademski centar, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.06.2012. 09:47h

Studenti koji su svoje školovanje nastavili u Velenju u Sloveniji uskoro bi mogli završiti na sudu, ukoliko ne plate troškove smještaja u studentskom domu, koji nijesu izmireni više od osam mjeseci.

To su “Vijestima” potvrdili roditelji čija djeca studiraju u Velenju na Fakultetu za energetiku i Fakultetu za zaštitu životne sredine, dostavljajući i fotokopiju upozorenja o neplaženim obavezama u Studentskom domu u Velenju.

Troškove stanovanja trebalo je da uplati Fondacija za stipendiranje studenata Akademskog centra kojom upravljaju bivši potpredsjednik i predsjednik Opštine Avdo Ajanović i Filip Vuković, ali oni to ne rade već osam mjeseci, pa su se nagomilala dugovanja pljevaljskim studentima.

Studenti, većinom, za smještaj do 15. maja duguju 875 eura, koliko iznosi i stipendija koju je trebalo da dobijaju za osam mjeseci.

U dopisu koji je studentima ostavljen na krevetima u studentskim sobama u Omladinskom centru Velenje, uprava je navela da zbog nagomilanih dugovanja imaju ozbiljnih problema u poslovanju.

Zakup ističe 30. septembra

Uprava je ponudila studentima potpisivanje ugovora o zakupu soba za narednu školsku godinu uz uslov da se potpiše aneks kojim bi se studenti obavezali da do 31. jula izmire svoje zaostale obaveze, ili će biti predati policiji i pokrenut postupak pred nadležnim sudom zbog prevare.

Dopis je potpisao direktor Studentskog doma Marko Pritržnik.

Roditelji su kazali da su razočarani ovakvim odnosom odgovornih iz Fondacije prema njihovoj djeci

Uprava je saopštila da će u slučaju da studenti ne potpišu aneks, ugovor o zakupu sa njima isteći 30.9. 2012, čak i ako ne plate sve obaveze, ali da sa njima više neće sklapati nove ugovore, već će sudskim putem pokušati da naplate svoja potraživanja.

Roditelji su kazali da su razočarani ovakvim odnosom odgovornih iz Fondacije prema njihovoj djeci, koja se bez potrebe više puta izlažu neprijatnostima. Oni podsjećaju da su njihova djeca zbog neodgovornog odnosa čelnika Fondacije krajem prošle godine za malo protjerana iz Slovenije, jer nijesu imali uredne boravišne dozvole. Tvrde da su im tadašnje opštinske vlasti prije nego što su krenuli na studije, obećavali nesmetan boravak za djecu u Sloveniji.

„Rečeno je da će djeci biti plaćene vize i osiguranje kao i plaćanje troškova smještaja, koji bi pokrivala stipendija u iznosu od 110 eura. Međutim, od toga nema ništa. Mi smo sami morali da izdvajamo zadnji dinar kako bismo regulisali vize svojoj djeci, što nas je koštalo od 550 do 600 eura, sa putem, jer su morali da dolaze kako bi lično sredili potrebna dokumenta“, rekao je jedan od roditelja koji nije želio da mu se ime pominje u novinama.

Roditelji su kazali da će uputiti i dopis šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici i upoznati ih sa ovim problemom, s obzirom na to da su njihova djeca, kako tvrde, izložena raznim neprijatnostima i političkim zloupotrebama bivše opštinske vlasti.

Ajanović: Sponzori nas napustili

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Avdo Ajanović pak tvrdi da su sa rukovodstvom Opštine Velenje napravili dogovor da sve obaveze studenata koje imaju po osnovu smještaja u studentskom domu prolongiraju do kraja godine i da shodno dogovoru sa studentima ista prebace na Fondaciju. On nije bio upoznat sa najnovijim dopisom uprave Studentskog doma, koji je nedavno uručen studentima.

„U situaciji kada nova lokalna vlast dovodi u pitanje nastavak ovog projekta, izlišno je govoriti o nastavku rada Fondacije. Dio obaveza prema studentima za školsku 2010/11. nije izmiren, jer postoje problemi isplate već ugovorenih sredstava sa ključnim sponzorima - Rudnik uglja i Opština Pljevlja. Iz tih razloga Fondacija nije raspisivala konkurs za studente koji studiraju u Pljevljima, za školsku 2011/12“, kaže Ajanović.

Prema njegovim riječima, najveći finansijski doprinos radu Fondacije, dali su Opština i Rudnik uglja sa kojim je u martu 2010. godine sklopljen višegodišnji ugovor o finansiranju koji na godišnjem nivou iznosi 50.000 eura.

Iz Rudnika je ranije saopšteno da je ugovor o finansiranju Fondacije za stipendiranje studenata Akademskog centra Pljevlja između RU i Fondacije raskinut 27. marta 2012. godine, jer ova kompanija nema potrebu za kadrom koji se obrazuje u toj ustanovi. Iz Rudnika je saopšteno da je za te namjene kompanija do sada izdvojila 61.000 eura.

„U prethodne tri školske godine Fondacija je uspješno obavljala svoju osnovnu misiju i pomogla pljevaljske studente sa ukupno 147.560 eura. Imajući u vidu najnoviji predlog Opštine, dostavljen Mašinskom fakultetu iz Podgorice, da ukoliko je broj upisanih studenata, u nekoj od godina osnovnih studija i specijalističkih manji od 20, prekine taj studijski program u Pljevljima, a da Fakultet za te studente obezbijediti nastavak studija u Podgorici, jasno je da se na mala vrata ponovo provlači zatvaranje fakulteta u Pljevljima. A krajnji efekat, nažalost, biće odlazak mladih ljudi iz našeg grada“, rekao je Ajanović.

Bonus video: