Kako smo sproveli Bolonju?

Budući studenti se mogu radovati boljim uslovima u studentskim domovima jer je projektom predviđeno izdvajanje novca i za tu svrhu
2 komentar(a)
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.06.2012. 15:18h

Kroz projekat “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” (INVO) Crna Gora će, kako je planirano, unaprijeditiće kvalitet obrazovanja, analizirati po prvi put koliko je bila uspješna Bolonja, ali i uložiti u renoviranje studentskih domova.

Na prezentaciji predstavnici Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete i sporta saopštili su da je sve to planirano uz kreditom Svjetske banke od 12 miliona eura i u trajanju od pet godina.

Pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić kazao je da crnogorsko društvo treba da bude zasnovano na znanju, kao i da će projekat u oblasti inovacija, nauke i visokog obrazovanja omogućiti napredovanje u toj oblasti.

“Projekat bi trebao da donese konkretne rezultate u osnaživanju i podizanju obrazovanja na viši nivo i to kroz reformu finansiranja, obezbjeđivanja kvaliteta visokog obrzovanja i jačanja kapaciteta za istraživanja i inovacije”, kazao je on.

Za novac koji će dobiti dva ministarstva moći će da apliciraju svi univerziteti, 45 naučno-istraživačkih ustanova, kao i samostalni istraživači, naučnici, ali i crnogorska naučna dijaspora. Kroz projekat će biti ispitana i uspješnost Bolonje i njene manjkavosti.

Biljana Mišović iz Ministarstva prosvjete i sporta objasnila je da će se kroz projekat utvrditi i tačno koštanje studija na crnogorskim fakultetima i da će univerziteti moći da traže grantove za poboljšanje kvaliteta rada.

Ona je kazala da u Crnoj Gori ne postoji formula za tačno ocjenjivanje koliko koštaju studiji, kao i da je jedan od problema koji će pokušati da riješe kroz projekat nedostatak baze podataka.

Budući studenti se mogu radovati boljim uslovima u studentskim domovima jer je projektom predviđeno izdvajanje novca i za tu svrhu.

Pomoćnica ministra prosvjete za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović kazala je da će projekat donijeti reforme u dijelu finasiranja visokog obrzovanja u cilju unaprijeđenja njegovog kvaliteta.

"Kroz reformu finansiranja visokog obrazovanja, uvođenje mjera koji se tiču unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja, analize primjene principa Bolonjske daklaracije, jačanja internacionalizacije u Crnoj Gori kada je u pitanju visoko obrazovanje pokušaćemo da unaprijedimo obrazovanje u Crnoj Gori što je jedan od ciljeva ovog projekta", poručila je ona.

Bonus video: