Nafta i ugalj u Crnoj Gori najviše utiču na efekat staklene bašte

Zemlja koja teži EU mora imati svoju Strategiju pregovora za oblasti zaštite životne sredine, zato Crna Gora treba da ubrza strateško planiranje
115 pregleda 3 komentar(a)
Podgorica, magla, Foto: Luka Zeković
Podgorica, magla, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.06.2012. 12:45h

Sagorijevanje fosilnih goriva, kao što su nafta, zemni gas i ugalj, najveći su zagađivači u Crnoj Gori i prouzrokuju 90 odsto svih emisija ugljen dioksida u zemlji, poručeno je juče na otvaranju dvodnevnog seminara Regionalne mreže za pristupanje EU u oblasti zaštite životne sredine (RENA).

Govoreći o negativnim dejstvima kojim je zemlja podložna zbog klimatskih promjena zamjenica ministra ekonomije za oblast energetske efikasnosti Dragica Sekulić kazala je da je prema izrađenim inventarima gasova staklene bašte za 1990.,2003.,2006. i 2009. godinu u Crnoj Gori sagorijevanje fosilnih goriva predstavlja 55 odsto svih antropogenih emisija staklene bašte.

“To nam govori da prilikom izrade energetske politike do 2030. godine, kao i prikom revidovanja Strategije energetike do 2030. moramo voditi računa o tome šta to imamo u energetskom sektoru, šta planiramo i kako ćemo doći do razvoja tog i ekonomskog sektora, a istovremeno da ne ugrozimo životnu sredinu i klimu u Crnoj Gori”, ocijenila je ona.

"Klimatske promjene surova realnost"

Sekulić je kazala da je energetika jedan od najvežnijih ekonomskih pokretača države i da je resurs koji utiče na povećanje BDP i povećanje zaposlenosti, ali i na životnu sredinu i klimatske promjene.

Iz Delegacije Evropske unije poručili su da Crna Gora mora ubrzati stateško planiranje i pronađi održivo finansiranje u oblasti klimatskih promjena. Šef političke sekcije Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Alberto Kamarata kazao je da su klimatske promjene surova realnost u da se mora djelovati odmah kako bi se emisija štetnih gasova svela na minimum.

On je podsjetio i da je EU usvojila zahtjevan paket po kom do 2020. godine nivo emisije štetnih gasova treba da se smanji za 20 odsto u odnosu na devedesete godine prošlog vijeka i da se za 20 procenata poveća učešće obnovljivih izvora energije u svom energetskom miksu.

Zemlja koja teži EU mora imati svoju Strategiju pregovora za oblasti zaštite životne sredine, zato Crna Gora treba da ubrza strateško planiranje i nađe održivo finansiranje

“Zemlja koja teži EU mora imati svoju Strategiju pregovora za oblasti zaštite životne sredine, zato Crna Gora treba da ubrza strateško planiranje i nađe održivo finansiranje, jer su državni kapaciteti ovdje postali neka vrsta mantre”, rekao je Kamarata.

Stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski istakao je da ako Crna Gora želi d anjeni resursi traju duže i ekonomija bude konkurenta mora ulagati u proizvodnju “čiste” energije, proizvodnju hrane i održivi turizam.

"Nemamo drugu planetu"

Ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić poručio je da ukoliko uništimo ovu planetu, nemamo drugu na koju se možemo preseliti, pa je zato moramo čuvati i zbog nas i zbog naše djece.

Šefica odjeljenja za međunarodnu saradnju i međuinstitucionalne odnose u Generalnom direktoratu Evropske komisije za klimatske promjene, Lorens Graf upozorila je da klimatske promjene predstavljaju gorući globalni problem. Prema njenim riječima sve će više biti ekstremnih vremenskih prilika, visokih temperatura i velikih suša.

Bonus video: