Vojvodića sud vraća u RTCG

Rodić: Članovi Savjeta nijesu htjeli dogovor, jer ne snose odgovornost
192 pregleda 4 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.05.2018. 05:08h

Osnovni sud u Podgorici poništio je odluku Savjeta RTCG o smjeni bivšeg generalnog direktora Rada Vojvodića, utvrdivši da je ona nezakonita.

Sutkinja Katarina Janković istovremeno je odbila Vojvodićev zahtjev da ga vrati na funkciju sa koje je smijenjen.

“Vijestima” je u RTCG potvrđeno da su juče dobili presudu i da će se njihova advokatica Jadranka Kasalica žaliti Višem sudu u Podgorici.

Vojvodićev advokat Goran Rodić smatra da je “sud donio jedinu moguću zakonitu odluku da se poništi rješenje o razrješenju Vojvodića, kao nezakonito”: “Idejni tvorac nezakonitih razrješenja u RTCG, prvo Branka Vojičića, a potom i Rada Vojvodića u međuvremenu je doživio istu sudbinu. Naime, Savjet RTCG je donosio nezakonite odluke doslovno prepisujući inicijative Gorana Đurovića za razrješenje generalnih direktora u oba slučaja”, rekao je on.

Rodić kaže da će “RTCG zbog toga plaćati štetu od više stotina hiljada eura i to zbog pravne nepismenosti i nezakonitog postupanja, a na koje smo od starta ukazivali i pozivali RTCG da tu situaciju riješimo na zakonit način i mirnim putem”.

“Članovi Savjeta RTCG se nisu odazivali na takve naše pozive, vjerovatno zbog toga što niko i ne snosi odgovornost za takva nezakonita postupanja”, rekao je on.

U izjašnjenju RTCG na tužbu piše da Vojvodić “nakon smjene nije dobio otkaz, već mu je ponuđeno drugo radno mjesto koje odgovara stepenu njegove stručne spreme, znanju i sposobnostima”, što je on odbio. Ranije je nezvanično objavljeno da mu je nuđeno mjesto savjetnika generalnog direktora.

U Vojvodićevoj tužbi piše da su ga “rezultati koje je postigao tokom jednog mandata preporučili da nakon konkursa, odlukom savjeta RTCG bude imenovan na istu funkciju u još jednom mandatu od četiri godine”.

Prije pet godina spor protiv RTCG dobio je takođe smijenjeni Vojvodićev prethodnik Branko Vojičić, koga je RTCG vratio na mjesto komentatora na Portalu, jer bi u suprotnom morao da mu isplati otpremninu od 80.000 eura.

Vojvodić, koji je naslijedio Vojičića, je tada prokomentarisao da će ukoliko bude morao da ga vrati na posao, uposliti kao dopisnika iz Šavnika.

Rade Vojvodić je smijenjen u decemrbu 2016, što je prethodno predložio član Savjeta RTCG Goran Đurović sa obrazloženjem da je “Vojvodić nanio veliku štetu RTCG poništenjem konkursa za direktora TVCG, ali i zbog privremenog ukidanja emisije ‘Replika’”.

Sud je ocijenio da to što je Vojvodić poništio konkurs za direktora TV prije intervjuisanja kandidata nije razlog za smjenu, jer nije načino štetu Javnom servisu. Takođe i to što “Replika” nije emitovana dvije sedmice nije stvar generalnog direktora, već urednika programa.

Bonus video: