Sat na hercegnovskoj Tori kasni uru

O satu brine entuzijasta Miodrag Gabo Golubin, koji svakodnevno obilazi i nadgleda kako funkcioniše satni mehanizam
4 komentar(a)
Herceg Novi sat, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi sat, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.06.2012. 09:46h

Gradski sat sa hercegnovske Tore, zaštitni znak grada, posljednjih dana ne pokazuje tačno vrijeme – kasni skoro uru. Šaljivdžije kažu da je vrućina i njemu udarila u glavu.

Miodrag Gabo Golubin koji svakodnevno brine o satu kaže da bi trebalo promijeniti bateriju satnog mehanizma. Od prije tri dana, kada je zamijenjena sajla ponovo se oglašava i zvono na Tori - jedan put na pet minuta do punog sata i na svaki puni sat - sa onoliko udaraca o zvono koliko je sati.

Prije četiri godine restaurirana je Tora - Sat kula i ugrađen je novi satni mehanizam, a stari je, kao muzejski eksponat, izložen u kuli.

Sa postavljanjem novog satnog mehanizma aktivirano je i zvono koje je izliveno u livnici braće Di Poli u Trstu 1858. godine. Sadašnji izgled gornjeg dijela Sat kule potiče iz 1856. godine iz vremena kada je Bokom upravljala Austro-Ugarska monarhija.

Osmougaona kula je izgrađena na temeljima odbrambenog bedema gdje je u doba turske vladavine bila zapadna kapija grada. Bedem je obnovljen nakon zemljotresa 1667. godine. O tome svjedoči natpis na njoj: "Ovu jaku kulu podigao je po nalogu sultana Mehmeda 4 Mustafa Aga 1667. godine".

O satu brine entuzijasta Miodrag Gabo Golubin, koji svakodnevno obilazi i nadgleda kako funkcioniše satni mehanizam, a Marko Popović i Zdravko Vuković često “priskoče” kada treba nešto popraviti.

Inžinjer arhitekture Slobodan Popović, direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, koja je i rukovodila poslovima restauracije Sat kule, ističe da održavanje Sat kule i satnog mehanizma nije sistemski riješeno. A taj objekat je vrijedan spomenik kulture i kao takav pod zaštitom.

"Nema nadležnog za taj posao, ističe Popović i pojašnjava da je isti slučaj sa fontanama u Parku kod Dumni, na Škveru na Toploj, dječijem igralištu na Toploj i još nekim javnim površinama. Bez nadležnosti nema ni adekvatne i kvalitetne brige o tim prostorima koji su zato, više nego drugi, izloženi devastaciji", kaže Popović.

Bonus video: