Članovi ekspedicije koja je osvojila Denali stigli kući

Bulatović, Radović i Đajić 15. juna oko 5.30 sati po našem vremenu, iscrpljeni, promrzli, gladni uspjeli su da razviju crnogorsku zastavu na najvišem vrhu Sjevernu Amerike
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 16:52h

Članovi PK "Visokogorci Crne Gore" Dragan Bulatović, Milan Radović i Aleksandar Đajić koji su prije deset dana osvojili najviši vrh Sjeverne Amerike - Denali, visok 6194 metra, kao i članovi ekspedicije, Boris Čelebić i Zoran Prljević sletjeli su u nedjelju na podgorički aerodrom gdje im je priređen doček.

"Visokogorci" su prije gotovo mjesec dana krenuli u osvajanje hladnog Denalija. Nakon što je hladna planina 21 dan testirala njihovu snagu i strpljenje, odlučila je da im otvori svoje ledene kapije. Bulatović, Radović i Đajić 15. juna oko 5.30 sati po našem vremenu, iscrpljeni, promrzli, gladni uspjeli su da razviju crnogorsku zastavu na najvišem vrhu Sjevernu Amerike, što do sada nije uradila nijedna crnogorska ekspedicija.

"Za nas je ovo bio težak i naporan posao. Provodili su dane i noći na temperaturi koja je dostizala i 40 ispod nule, po nekoliko puta tokom dana otkopavali su svoje šatore ispod snijega, ali su sa velikim zadovoljstvom, ponosni na postignuti rezultat, vraćaju u rodni kraj" kazao je vođa ekspedicije Dragan Bulatović.

"Od samog početka pratilo nas je jako loše vrijeme, ali smo uprkos tome, iz dana u dan napredovali. Osvajali smo nove visine i nakon devet dana stigli do kampa C5 na 5243 metra. Denali ne bi bio Denali kada bi bilo lako osvojiti ga. Planina nas je primorala da se spustimo nazad u kamp C4 gdje smo čekali deset dana na novu priliku. Bilo je dosta noći kada je bilo -40".

"Najteže noći su bile u kampu C5, koji, u poređenju sa kampom C4, djeluje kao različita planeta. Teško je provesti jednu noć ili dan na toj visini, a mi smo tamo bili sedam dana i sedam noći. Nakon prve najave lošeg vremena povukli smo se u kamp C4 i boravili tu 7-8 dana, onda se popeli ponovo u C5. Za vrijeme drugog boravka u tom kampu stalno je padao snijeg i vjetar je bio užasno jak. Morali smo po nekoliko puta dnevno otrpavati šatore, što je vraški težak posao u tim uslovima. Nakon deset minuta boravka vani, prsti su vam već smrznuti. Ipak, funkcionisali smo kao pravi tim, vjerovali u svoj uspjeh i u to da će nam se ako budemo strpljivi planina otvoriti i pružiti nam šansu, što se i desilo" kazao je Bulatović.

Radost zbog postignutog uspjeha oni su juče na podgoričkom aerodromu podijelili sa članovima svojih porodica i prijateljima iz kluba. Za sada imaju u planu da se posvete svojim familijama, uživaju u rezultatu i odmore, a kasnije će razmišljati o nečem novom i visokom.

Vrh Denalija je jedan od sedam najvećih svjetskih vrhova, a planina je poznata po stravičnoj hladnoći, ali i po tome što tokom uspona ne postoji nikakva logistika, transport i iznošenje opreme, priprema hrane.

Od oko 1.400 planinara, koji se godišnje pokušavaju popeti na taj vrh, manje od trećine se domogne cilja, a procenat smrtnosti je veliki. Pored ekipe "Visokogoraca", osvajanje Denalija ove godine pokušala je i četvoročlana ekipa nikšićkog PSK "Javorak" , Dragutin-Šlagi Vujović, Đorđije Vujičić, Marko Blečić i Boris Vučinić, ali su oni nakon desetak dana provedenih na toj planini, odustali od uspona.

Bonus video: