Kuljača, Barović i Lazović i dalje na čelu Budva holdinga

Likvidirano opštinsko preduzeće i dalje postoji u registru privrednih subjekata, iako je SO Budva prije četiri godine donijela odluku o skraćenom postupku likvidacije
5850 pregleda 4 komentar(a)
Bečići - panorama sa Čelobrda, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Bečići - panorama sa Čelobrda, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović

To što je Skupština opštine Budva prije četiri godine donijela odluku o skraćenom postupku likvidacije, a članovi menadžmenta odavno podnijeli ostavke, nije uticalo da nekada najmoćnije opštinsko preudzeće „Budva holding“ i dalje postoji registrovano u Centralnom registru privrednih subjekata.

U njenom upravnom odboru, stoji u registru, i dalje sjede nekada najmoćniji ljudi metropole turizma. Opština je još krajem maja 2015. donijela odluku o skraćenom postupku likvidacije, gdje je jasno navedeno, između ostalog, i brisanje firme sa spiska Centralnog registra privrednih subjekata, ali to do danas nije učinjeno, niti je firma ugašena.

Firmom i dalje rukovodi nekadašnji gradonačelnik, ključni svjedok saradnik u brojnim korupcionaškim aferama budvanske kriminalne grupe Rajko Kuljača, nekadašnji direktor JP„Morskog dobra“ Rajko Barović, koji je takođe pred Specijalnim tužilaštvom priznao da je namještao tender za izdavanje plaža u zakup, nekadašnji šef budvanskog parlamenta Boro Lazović, bivši menadžer grada Aleksandar Tičić.

U odboru je nekadašnji lider budvanskog SNP-a i doskorašnji potpredsjednik Opštine Veselin Marković, a iako je prije pet godina podnio ostavku, kao direktor se vodi Zoran Ivanović.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, “Budva Holding” još nije izbrisana, jer je svojevremeno sa belgijskim investitorom Žan Luk Dumortijeom osnovala zajedničku firmu i njeno brisanje nije moguće dok se to firma ne rasformira.

Preduzeće je prije gotovo 12 godina osnovala Skupština opštine Budva, kome je na gazdovanje bilo prenijeto čak tri miliona kvadrata opštinske zemlje od Jaza do Buljarice.

Imovina je tada, u vrijeme najveće kupoprodajne groznice u metropoli turizma, procijenjeno na nevjerovatnih 250 miliona eura. Osnivanja firme poklopilo se tada sa dolaskom brojnih investitora, uglavnom iz Rusije i bivših republika Sovjetskog Saveza, koji su kupovali zemljišne komplekse i nekretnine, a cijene su tada vrtoglavo rasle.

Firma, barem kako je tada saopštavano iz gradske vlasti, kojom je upravljala koalicija DPS-SDP imala osnovni cilj da animira inostrane investitore, koji bi svoj kapital ulagali u gradnju turističkih kompleksa na opštinskim parcelama.

Međutim, Opština odlučuje da 2009. formira i ćerku firmu kompaniju „Adriatic holding“ kojoj ustupa na gazdovanje 10 najatraktivnih parcela, čija je tada vrijednost na tržištu procijenjena na oko 63 miliona eura. Ni ova firma nije realizovala zacrtani cilj - privlačenje inostranih pratrnera na berzama, pa je tako i u njenom slučaju početkom januara 2012. pokrenut postupak dobrovoljne likvidacije, a potom je i zvanično ugašena. Ono što je pozitivno je da cjelokupna opštinska zemlja koja je bila ustupljena pvim dvijema firmama, „Budvi hiolding“ i „Adriatic holding“, nikada nije preknjižena na njihovo ime, već se uvijek u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodila na lokalnu upravu. Iako je bilo pokušaja da se pojedine parcele ustupe investitorima, nijedan od poslova nikada nije bio doveden do kraja.

Bonus video: