Poslije ljekova, fale reagensi: Laboratorije nemaju sa čim da rade

“Krivac” za nestašicu je opet tenderska procedura. Tender je dužan da raspiše Fond za zdravstveno osiguranje
66 pregleda 2 komentar(a)
laboratorija, istraživanja, Foto: Shutterstock.com
laboratorija, istraživanja, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.06.2012. 07:35h

Već poznati problemi sa nabavkama u zdravstvu prenijeli su se i na reagense za laboratorijska ispitivanja u zdravstvenim ustanovama. Kako “Vijesti” saznaju, Kliničkom centru i drugim javnim zdravstvenim ustanovama već neko vrijeme nedostaju reagensi za laboratorisjka pretraživanja, pa su pacijenti prinuđeni da uslugu traže u privatnim ordinacijama.

Među reagensima koji fale su i tumor markeri, koji se koriste kod pacijenata sa najtežim oboljenjima. Za tu i slične usluge, pacijeti će kod privatnika platiti i do 100 eura, a za refundaciju novca u Fondu za zdravstveno osiguranje rijetki imaju strpljenja. Riječ je o komplikovanoj proceduri pri kojoj je neizvjesno da li će pacijenti na kraju povratiti potrošeni novac.

U primorskim zdravstvenim ustanovama su kazali da im reagensi uglavnom ne nedostaju, budući da su nedavno spojeni dijagnostički centri domova zdravlja i bolnica. To je doprinijelo da ima dovoljno najbitnijih regenasa kada je potreba za njima najveća. Ono što nedostaje u tim ustanovama, kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno, jesu reagensi za pojedine hormone.

U sjevernim opštinama su kazali da je taj problem prisutan već neko vrijeme, zbog čega su prinuđeni da pacijente šalju u Klinički centar Crne Gore.

“Krivac” za nestašicu je opet tenderska procedura. Fond za zdravstveno osiguranje je dužan da ga raspiše, ali kako se radi o komplikovanom i kompleksanom javnom pozivu, još se čeka da bude objavljen.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje nijesu se juče oglašavali povodom pitanja koje su “Vijesti” uputile, a odgovor je izostao i iz najveće zdravstvene ustanove KCCG, kojom rukovodi dr Milan Mijović.

Tenderska procedura ranije je zakomplikovala nabavku lijekova. Zdravstveni zvaničnici su više puta naglašavali da komplikovana procedura koči snabdijevanje tog sektora medikamentima i drugim neophodnim sredstvima za funkcionisanje zdravstvenih ustanova, dok su eksperti za javne nabavke isticali da medicinari ne koristi dovoljno zakonska rješenja.

Bonus video: