Crvena plaža: Avanturom do kupanja

Prve turiste na barskoj rivijeri dočekala je velika prašina, buke sa gradilišta, zakrčene ulice, nedostatak parkinga, smeće na skoro svim zakupljenim plažama
662 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 12:13h

Bar prvi veliki julski talas gostiju dočekuje sa zaista lošim izgledom Crvene plaže, što je bio slučaj i prošlog ljeta. Silazak do najomiljenijeg barskog kupališta drugu godinu zaredom predstavlja pravu avanturu, prvo se treba probiti kroz gomile nasute zemlje, a potom slijedi prolaz kroz draču koja je skoro potpuno zastrla uzanu betonsku stazu do plaže.

Kubici zemlje, koje je prošle godine na pristupni put plaži, nasuo revoltirani vlasnik zemljišta u zaleđu kupališta, prekrili su i negdašnji veliki parking ispod magistrale. Toalet iznad plaže je potencijalno leglo zaraze, a da je ovdje nekad radio i plažni bar, svjedoči ogoljena metalna konstrukcija na pjeni od mora.

Ne tako davno, “Vijesti” su izvještavale o mnogobrojnim izuzetno posjećenim velikim tehno i rejv-žurkama kojima je Crvena plaža bila ambijentalna pozornica..

Pažnju lokalne javnosti na najblaže rečeno nered u kojem je plaža bila prošlog petka u lokalnom parlamentu skrenuo je odbornik PzP-a Ranko Aligrudić koji je ustvrdio da je Crvena plaža u “katastrofalnom stanju, najgorem otkako se daje u zakup”.

Komentarišući sve brojnije primjedbe građana ovim povodom, predsjednik Opštine Žarko Pavićević je nedavno pred ministrom turizma Predragom Sekulićem naglasio da je Crvena plaža “mnogo problematična”.

Do Crvene plaže nije lako stići

"Ona je definitivno jedna od naljepših barskih plaža, zaleđe joj je u privatnom vlasništvu, povraćenom kroz restituciju. Vlasnik je lani zabranio prilaz plaži nasipanjem zemlje i ona je sada u katastrofalnom stanju. Već smo se obraćali nadležnim državnim institucijama kako bi se to riješilo, koliko vidim, malo ko ima pravi odgovor. Barani se najradije kupaju na Crvenoj plaži, pokušaćemo da razgovaramo sa vlasnikom zemljišta, ali nijesam veliki optimista", kazao je Pavićević.

Prve turiste na barskoj rivijeri dočekala je velika prašina, buke sa gradilišta, zakrčene ulice i nedostatka parkinga koji je okupirala građevinska mehanizacija u Šušanju, smeće na skoro svim zakupljenim plažama zbog kojeg u kancelariji “Vijesti” svakodnevno telefonom i lično reaguju ljutiti i gosti i mještani.

Obradović tvrdi jedno, Morsko dobro drugo

Iz Javnog preduzeća “Morsko dobro” su na pitanje “Vijesti” kako će ova situacija biti prevaziđena, podsjetili da zbog “svojinskih problema u zaleđu plaže” lani nije bilo moguće prići Crvenoj plaži sa kopnene strane, “pa tender nije mogao biti realizovan”.

"Ove godine je taj problem riješen, jer je postignut dogovor sa vlasnikom preko čijeg će imanja biti prilazna staza, tako da će plaža vrlo brzo biti organizovana, sa svim potrebnim sadržajima koje podrazumijeva organizacija prirodnog kupališta", piše u odgovoru JP Morsko dobro.

Vlasnik zemljišta, Milo Obradović iz Sutomora, tvrdi međutim da njega niko nije kontaktirao!

"Niko me nije zvao. Plac je pod sudskim sporom, tužio sam Morsko dobro jer je tu urađen niz nezakonitih radnji, ali o tom potom. Ističem i da sam kokurisao za zakup Crvene plaže prošle godine, no iako sam imao najbolju ponudu, izabran je drugi ponuđač", bio je kategoričan Obradović.

Galerija

Bonus video: