Senat Univerziteta blokirao Lidiju Vujačić, neće ni Đukanovićevu

UNIVERZITET: Senat UCG izabrao nove članove Upravnog odbora iz reda profesora, među njima i tri dekana
57 pregleda 0 komentar(a)
Senat Univerziteta, Foto: Boris Pejović
Senat Univerziteta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.06.2012. 16:17h

U Upravnom odboru Senata Univerziteta Crne Gore u naredne četiri godine izgleda neće biti predstavnika Filozofskog fakulteta nakon što je odlučeno da ne budu izabrane ni Bojka Đukanović, ni Lidija Vujačić. Kandidatura profesora Filozofskog fakulteta postala je problematična početkom mjeseca kada, se umjesto Vujačić, na listi kandidata našla Đukanović, funkcionerka DPS-a i predsjednica Skupštine opštine Nikšić.

Iako je prethodno Vujačić odabrana ogromnom većinom glasova svojih kolega sa Filozofskog fakulteta, iznenadna zamjena kandidata, na predlog tri člana Senata Univerziteta, došla je navodno zbog toga što nije na vrijeme prihvatila kandidaturu i Izbornoj komisiji dostavila traženu dokumentaciju.

Vujačić je, sa druge strane, tvrdila suprotno, pa je nakon toga saopšteno da je sa slanjem dokumenata zakasnila administracija na tom Fakultetu.

Ni obećanje rektora Predraga Miranovića da će greška, koja je navodno nastala zbog omaške službi na tom fakultetu, biti uklonjena, nijesu ispunjena, a ni podrška dekana tog Fakulteta Blagoja Cerovića koji je poručio da je kandidatura Vujačić sasvim regularna nije puno značila juče.

Kako je “Vijestima” nezavnično saopšteno nakon sjednice, članovi Senata odlučivali su da li će postupati pravično ili u skladu sa zakonom. Sa druge strane, nije pominjana odgovornost i moguće kazne za zaposlene sa Filozofskog fakulteta koji su propustili da dokumentaciju pošalju u predviđenom roku, pa je kandidatkinja “ni kriva, ni dužna” ostala bez mjesta u Upravnom odboru.

Vujačić izenađena i razočarana

Profesorica Vujačić je kazala “Vijestima” da je iznenađena i razočarana odlukom Senata i da se nada da će se možda nešto promijeniti na narednoj sjednici zakazanoj za 28. jun.

“Neprijatno sam iznenađena i šokirana jer sam izabrana kao legitimni kandidat. Nijesam očekivala da će se ovako završiti”, kazala je ona.

Moguće namjerno kašnjenje administracije na fakultetu Vujačić nije htjela da komentariše.

Moguće namjerno kašnjenje administracije na fakultetu Vujačić nije htjela da komentariše

Senat Univerziteta Crne Gore izabrao je za predstavnike akademskog osoblja u Upravnom odboru Igora Radusinovića sa Elektrotehničkog fakulteta, Duška Bjelicu sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Slavicu Perović sa Instituta za strane jezike, Radmilu Vojvodić sa Fakulteta dramskih umjetnosti, Kemala Delijića sa Metalurško-tehnološkog fakulteta, Milicu Martinović sa Medicinskog fakulteta i Gordanu Paović-Jeknić sa Pravnog fakulteta.

Polemika zbog Radmile, Duška i Kemala

Kako “Vijesti” saznaju, najviše polemike je izazvala kandidatura tri dekana fakulteta (Vojvodić, Bjelica i Delijić) za članove odbora, uz konstatacije da se radi o konfliktu interesa.

Članovi Senata kazali su da su i ranije bili birani dekani i da se “koplja ne trebaju lomiti” na novim kandidatima. Univerzitet je prije nekoliko godina donio preporuku da se kao članovi odbora ne biraju dekani fakulteta, ali se ona nije poštovala.

Prema pravilima Univerziteta, predstavnike akademskog osoblja u Upravnom odboru predlažu članovi Vijeća fakulteta, ili najmanje tri člana Senata. U sastav Upravnog odbora, koji ima 13 članova, ulaze i predstavnici studenata, neakademskog osoblja i Vlade.

Upravni odbor upravlja Univerzitetom, dok je najviše akademsko tijelo Univerziteta Senat. Posao Upravnog odbora je razmatranje i utvrđivanje budžeta UCG, donošenje finansijskog plana, obezbjeđuje vođenje ažurne i tačne evidencije o prihodima i rashodima, utvrđivanje školarine, uvođenje i ukidanju studijskih programa... Upravni odbor bira i razrješava rektora i prorektore, dekane i direktore organizacionih jedinica.

Bonus video: