U hraniteljskim porodicama živi 400 djece

Više od 130 djece raste u institucijama u Crnoj Gori, jer njihovi biološki roditelji ne mogu da brinu o njima, i da više od 20 odsto njih čine djeca mlađa od tri godine
148 pregleda 0 komentar(a)
porodica, Foto: Beta/AP
porodica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.06.2012. 10:43h

U Crnoj Gori neophodno je smanjiti institucionalni smještaj djece bez roditeljskog staranja i povećati broj hraniteljskih porodica, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, navodeći da je trenutno u tim porodicama smješteno oko 400 djece.

On je na prezentaciji Strategije razvoja hraniteljstva u Crnoj Gori do 2016. koju je Vlada usvojila u martu, rekao da koncept hraniteljstva u Crnoj Gori postoji decenijama, ali da je uglavnom bilo srodničkog tipa.

Strategijom je predviđeno inteziviranje razvoja hraniteljstva, jer se institucionalni smještaj u razvijenim zemljama smatra prevaziđenim i krajnjim nužnim rješenjem.

"Nismo zadovoljni tim brojem, koji se kreće oko 400 djece na godišnjem nivou, koja budu smještena u srodničke ili druge porodice. Inteziviraćemo hraniteljstvo, a za to nam trebaju standardi, što ćemo upakovati zakonskom regulativom koju priprema Vlada", kazao je Numanović.

Manje od porodice više od babe i tetke>>>

On je naveo da država hraniteljskim porodicama obezbjeđuje naknadu od 260 eura, uz dječiji dodatak.

"Složićemo se da to možda nije dovoljan iznos u stimulativnom smislu, da bi se porodice odlučile na taj korak. U narednom periodu razmišljaćemo o većoj participaciji za te porodice", ocijenio je Numanović.

On je kazao da dom u Bijeloj nudi odlične uslove i da se u njemu trenutno nalazi oko 140 djece, ali da je taj broj često oko 200.

Konsultat UNICEF-a Dobrila Grujić kazala je da nije problem napraviti dokument, ali da je važnija edukacija-socijalnih radnika, hraniteljskih porodica ali i javnosti.

"Mislim da do sada nije rađeno na razvoju hraniteljstva u Crnoj Gori na pravi način. Javnost ne zna dovoljno o tome i više postoji negativna konotacija. Hranitelj može biti samo onaj ko ima određena znanja, da bi imali dobre hranitelje mora im se obezbijediti i dobra naknada", kazala je ona.

Grujić je navela da će, prema Strategiji, hranitelji, osim novčane naknade, imati i doprinos za invalidsko-penziono i zdravstveno osiguranje.

Ona je kazala da prema njenim informacijama u Crnoj Gori za sada ima samo 12 nesrodničkih hraniteljskih porodica.

Šef misije UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks kazao je da smještanje djece u bilo koju vrstu institucije treba da bude krajnja moguća mjera koja se primjenjuje na najkraći period.

"Nijedno dijete mlađe od tri godine ne treba da bude smješteno u instituciju".

On je podsjetio da više od 130 djece raste u institucijama u Crnoj Gori, jer njihovi biološki roditelji ne mogu da brinu o njima, i da više od 20 odsto njih čine djeca mlađa od tri godine.

Bonus video: