Prva transplantacija bubrega 13. jula?

Ljekari podgoričkog Kliničkog centra, njih 22, ovih dana će otići na finalnu obuku u kliničke centre Zagreb i Rebro
68 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 07:45h

Prva transplantacija bubrega u Kliničkom centru Crne Gore trebalo bi da bude urađena sredinom jula, saznaju "Vijesti" nezvanično iz te ustanove .

Kao mogući datum pominje se 13. jul, Dan crnogorske državnosti, i planirano je da tada bude urađeno i do 10 operacija.

"Potencijalni pacijenti se već pripremaju i očekujemo da sve bude kako treba", kazali su "Vijestima" iz te ustanove.

Ljekari podgoričkog Kliničkog centra, njih 22, ovih dana će otići na finalnu obuku u kliničke centre Zagreb i Rebro. Planirano je da operacije vode hrvatski stručnjaci iz te oblasti, koji su od početka pripreme projekta transplantacije u Crnoj Gori uključeni u proces osposobljavanja kadra za izvođenje tih intervencija. Hrvatska je u samom vrhu svjetskih zemalja po broju urađenih transplantacija na milion stanovnika.

Iz Ministarstva zdravlja nijesu željeli da licitiraju sa datumima, pa su podsjetili da je plan da se operacije urade do kraja godine.

"Da li će se ići sa transplantacijom tog datuma, zavisi od ispitivanja podudarnosti koja su neophodna prije same operacije. Do sada je osam parova podržalo projekat i pristalo da učestvuje u operacijama", kazali su "Vijestima" iz Ministarstva zdravlja.

Iz resora Miodraga Radunovića saopšteno je da uporedo rade na razvijanju transplantacije sa živih donora, ali i sa kadeverika (preminuli davalac). "Transplantacija organa predstavlja krunu zdravstvenog sistema i Crna Gora je spremna svojim kapacitetima da odgovori izazovu", poručeno je iz Ministarstva.

Prvu transplantaciju pozdravilo je i crnogorsko Društvo za donaciju organa "Donor". Predsjednik Dragiša Boričić kazao je da je to dobro jer pacijenti više neće morati da idu van države da bi se operisali.

Crnogorski pacijenti su operacije radili najčešće u Kliničkom centru Srbije, zatim u Moskvi, na VMA Beograd i u Pakistanu.

"Ne treba očekivati da to brzo ide jer je riječ o složenim operacijama za koje treba stručan kadar. Vjerujemo da nadležni idu u tom pravcu", kazao je Boričić.

On je naglasio da "Donor" stavlja naglasak na kadeverično doniranje organa, budući da je, prema njihovoj anketi, 79 odsto populacije spremno da zavješta organe:

"Donorske kartice još nijesu zaživjele, jer treba utvrditi propise koji tu oblast regulišu, liste čekanja i liste osoba kojima je potreban organ".

U Crnoj Gori se na kraju 2011. godine na dijalizi nalazilo 180 lica, dok je krajem 2008. godine njihov broj iznosio 202.

Ministar Radunović nedavno je prisustvovao Prvoj regionalnoj ministarskoj konferenciji o donaciji i transplantaciji organa "Srce regiji", Ministarstva zdravlja Hrvatske. Radunović se tom prilikom sastao i sa ministrom zdravlja Hrvatske Rajkom Ostojićem, kako bi precizirali dalje korake u realizaciji prve transplantacije.

Bonus video: