Univerzitet neće da se kažnjavaju mentori plagijatora

Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je da će oni koji budu prepisivali biti kažnjeni, jer njihovo djelo nije časno, moralno, a znaće se i da nemaju ni znanja ni integritet
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2018. 17:18h

Akademska zajednica nije zainteresovana za to da se Predlogom zakona o akademskom integritetu predvide i sankcije za profesore, za čijeg se kandidata utvrdi da je plagirao rad.

To je na javnoj raspravi u Podgorici tražila članica Radne grupe i saradnica na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO) Mira Popović.

“Mentor za čijeg se kandidata utvrdi da je plagirao rad biće javno prozvan u sljedećem biltenu ustanove, a biće mu zabranjeno mentorstvo u roku od jedne do četiri akademske godine u zavisnosti od težine prekršaja”, predložila je ona.

Malobrojni predstavnici crnogorskih univerziteta su međutim negodovali zbog toga. Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je da će oni koji budu prepisivali biti kažnjeni, jer njihovo djelo nije časno, moralno, a znaće se i da nemaju ni znanja ni integritet.

Prema Predlogu zakona, profesori, saradnici i studenti potpisivaće izjavu o izvornosti, kojom pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potvrđuju da je riječ o njihovom, originalnom djelu.

“Nijesu nam cilj kazne koliko stvaranje dobrih navika, učenja metodologije pisanja radova i unapređenje kvaliteta”, poručio je Šehović.

“Ovim zakonom ne poručujemo samo „bićete kažnjeni ukoliko prisvojite tuđe djelo“. Mi prije svega poručujemo da prisvajanje tuđeg djela nije časno, nije moralno, i iako se čini kao prečica, tim putem zapravo nikad nećete stići do cilja jer nećete izaći sa znanjem, koje treba da bude svrha djelovanja u akademskoj zajednici. Kompromitovaćete se u toj zajednici koja treba da bude primjer svima u društvu, i na kraju, najvažnije: vi ćete znati da nemate znanje, ali prije svega integritet”, kazao je Šehović.

Kazne variraju od opomene do drugih mjera u skladu sa Krivičnim zakonikom i Zakonom o visokom obrazovanju, odnosno i kaznom zatvora do tri godine.

Poštovanje načela akademskog integriteta nadgledaće sudovi časti univerziteta, po prijavi svakog fizičkog ili pravnog lica, a ukoliko oni ne budu donijeli odluku u roku od šest mjeseci, odgovornost će preuzimati Etički komitet.

“Etički komitet će imenovati Vlada na period od četiri godine, a sastojaće se od sedam eksperata iz različitih oblasti, koji će biti izabrani na osnovu javnog konkursa“, kazala je direktorka Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.

Aktivistkinja CGO ocijenila je da je poenta utvrđivanja plagijata kažnjivost preuzimanja tuđih ideja. Ona smatra da je rok od pola godine u kojem Etički komitet treba da odluči o prijavljenom slučaju predug, ali i da treba razmotriti mogućnost da se Komitetu mogu izjaviti žalbe na rješenja sudova časti.

Crna Gora prva u regionu donosi ovaj propis, a u tome pomažu eksperti Savjeta Evrope.

Šefica programske kancelarije SE u Podgorici Angela Longo da Savjet Evrope ne može ponuditi i nema gotova rješenja i prakse. “Jer to zavisi od zemlje do zemlje. Ovo je prvi put da se država sa ovim suočava kroz zakon. Šta god da budu krajnja crnogorska rješenja, moraju biti primjenjiva u pravnoj praksi”, poručila je ona.

Galerija

Bonus video: