Istraga traje

Rožaje: Socijalni radnici pod lupom zbog korupcije

Porodica Košuta iz Rožaja uporna da se istraži moguća korupciji u Centru za socijalni rad, policija sprema materijal za tužioca
125 pregleda 3 komentar(a)
Košute Rožaje, Foto: Aida Sadiković
Košute Rožaje, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 19.06.2012. 17:04h

Vasvija i Hazbija Košuta ne odustaju od optužbi da im je pravnica rožajskog Centra za socijalni rad Zineta Sutović tražila mito kako bi dobili hraniteljsku nadoknadu za unuku koju izdržavaju. Smatraju da je najbolji dokaz za to, to što im je tražena pomoć, ipak, odobrena, nakon što su se, preko advokata, žalili na dva negativna rješenja koja je donijela Sutović.

Oni su juče rekli da žele da se ovaj slučaj istraži do kraja i traže prijem kod vrhovnog i tužioca za organizovani kriminal. Iz rožajske policije je "Vijestima" saopšteno da još nijesu završili istragu i da će uskoro svoja operativna saznanja ustupiti tužiocu.

Košute su prije nekoliko mjeseci optužile Sutovićku da im je iz revanšizma odbila zahtjeve za hraniteljsku nadoknadu jer nijesu pristali da joj "oblože" kuću, odnosno pristanu na protivuslugu koja košta preko 700 eura.

Sutovićeva je tada negirala da je išta tražila Košutama i najavila tužbu protiv njih i "Vijesti" ukoliko se ta informacija objavi. Nakon pisanja u medijima, ona je Košutama odbila još dva zahtjeva, ali su, uprkos tome, uspijeli da ostvare nadoknadu. Doduše, na sedam mjeseci koliko im je sin, otac djevojčice, proveo u zatvoru.

"Zašto nadoknada nije mogla da se ostvari ranije, a sada može? Je li naša unuka trebalo da živi i u međuvremenu, dok sistem ne profunkcioniše? Kome, zapravo da uputimo ta pitanja kada je viši tužilac iz Bijelog Polja prije dva dana donio odluku da nema dovoljno dokaza za krivično gonjenje Sutovićeve. Njena riječ je bila jača od izjava nas dvoje. Logično je, mi smo sirotinja, a ona je na položaju", rekli su Košute.

Na korupciju, prema njihovim riječima ukazuje i to što, tokom donošenja odluka, niko iz Centra za socijalni rad nije obišao Košute da preispita status djevojčice, što je bilo naloženo iz Ministarstva rada i socijalnog staranja: "Njihov direktor nema snage da riješi tu situaciju i ne poštuje riješenje ministra. Po mišljenju njegovih službenika, naša unuka nekada ima pravo da živi, a nekada ne".

Direktor Centra za socijalni rad Mahmut Kalaču juče je rekao da “nećemo o tome pričati ništa”. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, njemu je prilikom nedavne posjete ministra Numanovića sugerisano da ode u penziju i on bi uskoro trebalo da dobije zamjenu.

Preporučujemo za Vas