Kapela podijelila DPS i koaliciju

“Sve inicijative u vezi s načinom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša biće razmotrene", kazala je portparolka Vlade
104 pregleda 130 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 18:37h

Glasovima opozicije i Socijaldemokratske partije (SDP) Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo podržao je predlog zakona o obnovi kapele vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša na Lovćenu.

Za predlog zakona, koji je predložila Nova srpska demokratija (Nova), podržali su predstavnici te partije, SDP-a, Socijalističke narodne partije i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Luiđ Škrelja. Njegove partijske kolege Miodrag Vuković, Milorad Vuletić i Željko Aprcović bili su protiv.

Podsjećajući da je obnova kapele u skladu sa Njegoševim testamentom, Emilo Labudović (Nova) pozvao se i na odluku SO Cetinje iz 1971. koja je poslužila kao pravni okvir za premještanje kapele; “Država Crna Gora se kroz tu odluku obavezala da će premjestiti kapelu na mjesto koje je trebalo da kasnije utvrdi. Za taj objekat postoji mjesto na staroj lokaciji i neće smetati postojećem mauzoleju, već će biti njegova dopuna”.

Dok je Labudović predlagao da u Koordinacionom odboru za obnovu kapele budu predstavnici vlasti i crkve, a da predsjedava predsjednik države, Miodrag Vuković pojasnio je da je predlog Nove suprotan Zakonu o dinastiji Petrović po kojem je 1918. dinastija Karađorđević izvršila aneksiju Crne Gore.

“Ne može biti vraćanje kapele iz 1925. dar od Boga ako su sve aktivnosti Karađorđevića, koji su podigli kapelu, proglašene aneksijom”, rekao je Vuković.

Šabović: Kako crkva može biti državna?

Na primjedbu Milorada Vuletića (DPS) da će se u parlamentu uvijek zalagati da crkva i njena imovina budu državne, predsjednik Odbora Džavid Šabović dobacio je da mu nije jasno kako bogomolje mogu pripadati državi, a ne narodu.

“Sve inicijative u vezi s načinom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša biće razmotrene"

“Nije mi ovo jasno, kako crkva može biti državna, vjera je jača od države, religije su starije od država. Države su nastajale i nestajale, vjere su ostajale. Ja ne bih dao nijednoj državi đžamiju Šabovića”, rekao je Šabović, na šta je Škrelja pojasnio da je po Ustavu crkva odvojena od države i da bi ljudima trebalo dozvoliti da se mole tamo gdje oni misle da treba.

Portparol Vlade Anđela Čelebić kazala je nakon skupštinske rasprave da će Koordinacioni tim za organizaciju proslave 200 godina od rođenja Njegoša razmotriti ideju Nove:

“Sve inicijative u vezi s načinom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša biće razmotrene. U skladu sa zaključcima sa konstitutivnog sastanka Koordinacionog odbora, u toku je prikupljanje i razmatranje predloga kako bi se napravio Program aktivnosti proslave”.

Prilog TV Vijesti

Galerija

Bonus video: