Barović ne da Vilu Manojlović ni za 4,5 miliona

„Vila Manojlović”, koja je izgrađena prije gotovo 60 godina, bila je najatraktivnija građevina van zidina Staroga grada
311 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 15:05h

Podgorički biznismen Veselin-Vesko Barović odustao je od prodaje „Vile Manojlović“, iako mu je za ovu atraktivnu nekretninu nuđeno čak 4,5 miliona eura - potvrđeno je „Vijestima“.

"Tačno je da je do prije pola godina vila bila na prodaji, te da je bio čak postignut dogovor o kuporodaji, ali od toga se u posljednji čas odustalo. Sada se o tome ne razmišlja", rečeno je „Vijestima“ u menadžmentu ovog ugostiteljskog objekta.

Barović, koji je čudnim spletom okolnosti kupio vilu na samoj pjeni od mora prije gotovo deceniju i po, oglasio je prije godinu da želi da je proda. Međutim, iako je bilo zainteresovanih, koji su bili spremni da je otkupe za 4,5 miliona eura, na nagovor svojih najbližih saradnika i porodice, on je odlučio da je, ipak, zadrži. Naravno, „Vila Manojlović”, koja je izgrađena prije gotovo 60 godina, kako joj i samo ime kaže, bila je najatraktivnija građevina van zidina Staroga grada, koja je dominirala Slovenskom plažom.

Međutim, veoma mali broj je onih, pa čak i mještana Budve, koji znaju istoriju ove lijepe dvospratnice crvenog krova.

Uskoro višespratnice?

Šarmantna kuća, na samoj obali, bila je zadužbina porodice Manojlović. Testamentarnom voljom bivših vlasnika, 70-ih godina prošlog vijeka, vila je ostavljena studentima medicine Beogradskog univerziteta za odmor i oporavak tokom ferija. To se i poštovalo tokom jednog perioda, dok vila nije prešla u državne ruke, da bi na početku „privatizacione histerije“, koja je početkom novog milenijuma zahvatila Crnu Goru, prešla u privatne ruke, kada ju je Barović i kupio.

Barović, kum prvog čovjeka DPS-a Mila Đukanovića, svih prethodnih godina, nije mogao, pa i ako je htio da ulaže u “Vilu Manojlović”, jer planski dokumenti za ovaja dio zone Morskog dobra, na kojoj se nalazi vrijedna kuća, još nije ni donijet. Upravo je to i bio razlog što je prije pet godina, revoltiran što se ne donosi lokalna studija priobalja za Slovensku plažu i poznati beogradski biznismena Nenad Đorđević za tri miliona eura prodao podgoričkom biznismenu Draganu Brkoviću, oronulu zgradu Jugoslovenskog rječnog brodarstva, koja se nalazi na samo stotinjak metara od “Vile Manojlović”.

Kako je „Vijestima“ rečeno, planski dokument čija je izrada završena, te dostavljena Ministarstvu održivog razvoja i turizma na ocjenu, nakon čega bi trebalo da se nađe na javnoj raspravi, predviđa na lokalitetu “Vile Manojlović” turističke kapacitete, uostalom što je i vila bila svih prethodnih godina.

Kako je „Vijestima“ rečeno, planski dokument čija je izrada završena, te dostavljena Ministarstvu održivog razvoja i turizma na ocjenu

I dok je u zaleđu Slovenske plaže bukvalno Budva betonirana, uski pojas uz obalu ostao je do sada građevinski neuzurpiran, što ne znači da novim planskim dokumentima, i ovaj dio ne zaposjednu višespratnice.

Kupio i vilu u Perazića dolu

Da je Barović upravo budvansku rivijeru, osim poslovnih avantura, izabrao i kao mjesto odmora, potvrđuje i to što je i vlasnik vile u uvali Perazića do, jedne od najljepših na crnogroskoj obali.

Ljepote uvale, degradirane izgradnjom hotela “As”, da li slučajno ili namjereno, jedino su zadržane na njenom lijevom dijelu, gdje se nalazi prelijepa kamena vila u paštrovskom stilu na samoj obali.

Vilu koja je potpuno uklopljena u cijeli kameniti ambijent, Barović je prije gotovo deceniju kupio od glumca Dragutina- Gute Dobričanina. Od tada je vila postala omiljeno mjesto odmora ovog biznismena, koji se pobrinuo i da taj dio plaže održava.

Galerija

Bonus video: