Dan Skadarskog jezera - bogatstvo koje spaja

Za vrijeme tročasovnog krstarenja Skadarskim jezerom, partner iz Albanije "Creative City Shkode" na brodu je priredio kulturno-umjetnički program u kojem su gosti uživali
315 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2012. 20:19h

Veselo je bilo danas na brodu-restoranu "Plavnica" - obilježen je Dan Skadarskog jezera.

Cilj projekta "Integralno upravljanje ekosistemom Skadarskog jezera", koji sprovode Ministarstvo turizma i održivog razvoja i Ministarstvo životne sredine, šumarstva i vodoprivrede Albanije, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i Svjetske banke, je da podrži i ojača postojeće mehanizme za efikasnu prekograničnu saradnju između Crne Gore i Albanije, kao i da, prema riječima organizatora, doprinese održivom razvoju Skadarskog jezera kao važnog međudržavnog resursa.

Direktor Direkcije za biodiverzitet u Ministarstvu zaštite životne sredine Albanije Sajmir Hodža rekao je da je projekat veoma značajan za Albaniju i Crnu Goru.

"Skadarsko jezero je prirodno bogatstvo albanskog i crnogorskog naroda" rekao je Hodža.

Projekat sadrži 4 komponente. Prva komponenta je koordinisano upravljanje jezerom, druga monitoring i istraživanja, treća upravljanje zaštićenim područjima i prirodnim resursima, i četvrta urgentne investicije u životnoj sredini.

Koordinator projekta Novak Čađenović je rekao da je ukupna vrijednost projekta pet miliona dolara i da je crnogorska strana učestvovala sa 2,5 miliona dolara.

"Projekat je u završnoj fazi, a počeo je prije četiri godine. U okviru tri komponente, 2,5 milona dolara bilo je predviđeno za razne aktvinosti koje uključuju i saradnju i jačanje kapaciteta ribara i ribarstva. U okviru projekta pripremljen je i zajednički monitoring program Skadarskog jezera. Nabavili smo dva vozila i pet plovila koje će koristiti čuvarska služba" rekao je Čađenović.

Rukovodilac službe za promociju, marketing i edukaciju Nacionalnih parkova Crne Gore Milena Vešović-Dubak rekla je da će nova tehnička sredstva omogućiti kontrolu čitavog jezera.

"Projektom Svjetske banke dobili smo tehnička sredstva sa kojima možemo da kontrolišemo čitavo Skadarsko jezero, a mislim na GPS uređaje i svu tehniku koja služi za nadgledanje nelegalnih radnji. Sporadičnih slučajeva nelegalnog izlova ribe ima, kao i lova na ptice i nelegalne gradnje, ali će tih pojava biti manje. Svakog mjeseca organizujemo čišćenje jezera sa volnterima, NVO sektorom, ali i edukaciju lokalnog stanovništva da se otpad ne baca u jezero"rekla je Vešović- Dubak.

Za vrijeme tročasovnog krstarenja Skadarskim jezerom, partner iz Albanije "Creative City Shkode" na brodu je priredio kulturno-umjetnički program u kojem su gosti uživali.

Galerija

Bonus video: