Blagoje Cerović stao uz Lidiju Vujačić

Umjesto Vujačić se na listi našlo ime kandidatkinje koja je u oba kruga glasanja poražena prof. dr Bojke Đukanović
190 pregleda 18 komentar(a)
Lidija Vujačić, Foto: Ivan Petrušić
Lidija Vujačić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.06.2012. 12:54h

Prije dva dana, prilikom neformalnog susreta rektora Univerziteta Crne Gore Predraga Miranovića, dekana Filozofskog fakulteta Blagoja Cerovića i profesorice tog fakulteta Lidije Vujačić, razgovarano je o njenoj kandidaturi za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Vujačić je aklamativno izabrana za kandidata Filozofskog fakulteta za člana UO UCG ali se umjesto nje na listi našlo ime kandidatkinje koja je u oba kruga glasanja poražena prof. dr Bojke Đukanović.

Razlog zbog čega je došlo do „iznenadne“ zamjene kandidata je navodno taj što Izborna komisija nije imala pisanu saglasnost da Vujačić prihvata kandidaturu, iako je ona traženi dokument dostavila u zakonski propisanom roku. Miranović je, kako „Vijesti“ saznaju, obećao da će greška koja je formalne prirode, biti otklonjena.

Kolege koje su gotovo jednoglasno izglasale Vujačićevu traže da se njihova volja i regularan izbor ispoštuje. Podršku je dao i dekan Cerović koji je, kako “Vijesti” saznaju, uputio dopis rektoru UCG, generalnom sekretaru UCG i predsjedniku Komisije za sprovođenje postupka izbora članova UO u kojima navodi da je proces izbora bio saglasan pravilniku, te da je kandidatura profesorice Vujačić sasvim regularna.

“Omaškom naših službi uz blagovremeno dostavljenu odluku o našem predlogu nije blagovremeno dostavljena izjava našeg kandidata doc. dr Lidije Vujačić. U saznanjima u konsultacijama koje je imao sekretar sa generalnim sekretarom Univerziteta pominjani sui drugi razlozi za koje mislim da ne stoje. Duboko sam uvjeren da ovo treba na najbolji način prevazići i bez nekakvih velikih razloga dalje komplikovati ovo pitanje”, stoji u dopisu koji je Cerović uputio Miranoviću.

“Vijesti” su kontaktirale Cerovića koji je kazao da ne želi da daje bilo kakvu izjavu povodom slučaja Vujačić – Đukanović.

Kako nezvanično saznajemo, sjednica Senata na kojoj se biraju članovi UO zakazana je za 21. jun, a na listi kandidata nema doc. dr Lidije Vujačić, već prof. dr Bojka Đukanović, koja je, iako treba da predstavlja matičnu kuću, predložena od doc. dr Tatjane Stanovčić iz Kotora, doc. dr Sofije Žitnik Sivački iz Igala i prof. dr Momčila Radulovića iz Podgorice.

Vujačić: Đukanović je poražena i to treba da poštuje

Iako je Vujačić, ubjedljivom većinom glasova članova Vijeća Filozofskog fakulteta iz Nikšića predložena za kandidata tog fakulteta za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore njeno se ime nije našlo na listi, već ime kandidatkinje koju je u oba kruga glasanja ubjedljivo porazila - prof. dr Bojke Đukanović.

Đukanović je predsjednica SO Nikšić i članica Glavnog odbora DPS-a. Zbog toga su protestovali profesori Filozofskog fakulteta.

Razlog zbog čega je došlo do „iznenadne" zamjene kandidata je navodno taj što Izborna komisija nije imala pisanu saglasnost da Vujačić prihvata kandidaturu.

Vujačić je kazala „Vijestima" da je pisanu saglasnost predala do 4. juna, kako to procedura zahtijeva i da je sva procedura poštovana, a njen izbor potpuno regularan

Zbog toga je na dan održavanja sjednice Komisija dobila predlog da se na listi kandidata nađe Đukanović, koju su predložili članovi Senata - doc. dr Tatjana Stanovčić iz Kotora, doc. dr Sofija Žitnik-Sivački iz Igala i prof, dr Momčilo Radulović iz Podgorice.

Iako kandidat treba da predstavlja matičnu kuću, pa samim tim i da bude predložen od kolega sa fakulteta na kome radi, Đukanović su predložile kolege sa drugih fakulteta.

„Prvo što je Komisiji 'zapalo za oko' je da kandidat doc. dr Lidija Vujačić, koju je Filozofski fakultet podržao aklamacijom, nema potpisanu saglasnost za kandidaturu koju je inače imala na Filozofskom fakultetu i koja od sjednice 6. juna nije mogla stići do sjednice u Podgorici dan kasnije.

A 'papiri' iz Kotora. Igala, Nikšića i Podgorice stigoše svi upravo 7. juna za sjednicu, 'zajedno sa Bojkom' koja zauze mjesto doc. dr Lidije Vujačić za koju je glasalo preko 60 članova Vijeća sa Filozofskog fakulteta", stoji u dopisu profesora sa Filozofskog fakulteta.

Vujačić je kazala „Vijestima" da je pisanu saglasnost predala do 4. juna, kako to procedura zahtijeva i da je sva procedura poštovana, a njen izbor potpuno regularan.

„Želim da vjerujem u pravdu i transparentnost daljeg procesa koji će se odvijati na Univerzitetu Crne Gore povodom ove nepotrebno iskomplikovane situacije. U suprotnom bi bilo ne samo nekorektno nego i nelogično da na listi kandidata za člana Upravnog odbora ne budem ja kao većinski izabran kandidat Filozofskog fakulteta, već da to bude naknadno uvršteni, suprotno volji kolega sa matičnog fakulteta, drugi poraženi kandidat", kazala je Vujačić.

Ona se takođe nada i da će Filozofski fakultet, kao najbrojnija univerzitetska jedinica koja je i izglasala, uraditi sve da volja većine bude ispoštovana, a „ne nečija samovolja".

„Želim da naglasim da sam, pobijedivši na izborima, dobila divan kompliment od većine kolega koji su me čista srca i čistih namjera izabrali, smatrajući da sam kao nezavisna osoba bez partijskih i drugih hipoteka, kao neko ko je profesionalac u svojoj struci, zavrijedila da se nađem u poziciji kandidata za člana UO UCG. Tim prije ne želim da se izbori pretvore u pro formu, već da budu ispoštovani", poručila je Vujačić.

Ne tiče me se što je imala više glasova

Bojka Đukanović nije željela da komentariše to što se našla na listi kandidata za člana Upravnog odbora Univerziteta, iako je Vujačić imala veći broj glasova i to iz matične kuće.

Ona je kratko kazala: "To me se ne tiče jer sam predložena od strane kolega, što je jedan regularan postupak. Nijesam ničije mjesto zauzela, a za nju sam i ja digla ruku.

A tu je moglo da bude još kolega i da i oni budu tu sa nama. Ljuti me to što se tamo dešava povezuju sa mnom. To nema veze".

Bonus video: