Slučaj Maljevik: SDP nije podržao koalicinog partnera

Barska skupština odlučila da se pokrenu izmjene i dopune DUP-a Maljevik
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 18:08h

Većinom glasova - 25 je bilo “za”, uzdržana su bila tri odbornika SDP-a i jedan odbornik LP- SO Bar je u trećem dijelu XI sjednice zadužila predsjednika Opštine Žarka Pavićevića da pokrene postupak za izradu izmjena i dopuna DUP-a Maljevik.

Akt je uslijedio na zahtjev vlasnika placa - „Merkuri grupe“ iz Moskve koja je objavila da će u tu uvalu pored Sutomora uložiti 220 miliona eura za luksuzni turistički kompleks. U odnosu na zaključke ponuđene odbornicima prošlog petka, iz usvojenih izostavljena je bankarska garancija investitora od pet posto na visinu investicije, a na čemu je insistirao advokat „Merkuri grupe“ Branko Čolović.

Predsjednik odborničkog kluba SDP-a Dragan Vojvodić, naglasio je da je ovih dana od zastupnika „Merkuri grupe“ „podignuta medijska halabuka“ protiv Opštine i predsjednika.

"Nije mi namjera da posebno branim predsjednika, umije on to i sam, ali, u Baru je SDP u vlasti sa DPS-om, a indirektno ili direktno, u medijima je više puta za tu vlast konotirano da je nesposobna, nekompetentna, da postavlja biznis-barijere, da je ovdje nastupala sa pozicije sile i prevare, te da je investitora dovela u stanje zablude.

Braniti se ćutanjem je dozvoljeno, ali, da li je i svrsishodno. Ni među odbornicima ni u izvršnoj vlasti nema toga ko je protiv da se Maljevik privede namjeni, cilj nije sporan ali jeste put do njegovog ostvarenja", naveo je Vojvodić.

On je akcentovao da je do placa u zahvatu DUP-a dovedena primarna infrastruktura, „čemu se nijesu usprotivili ni advokati investitora prošlog petka, ni na raspravama u sporu pred Osnovnim sudom Bar“. Ističući da je kupac placa bio upoznat sa svim detaljima ugovora oko cijena placa i komunalija, Vojvodić je kategorički ustvrdio da Opština kroz javni poziv za plac, skupštinske odluke i zaključene ugovore nije postavila nijednu biznis barijeru investitoru.

"U medijskom predstavljanju cijele stvari, bolje reći dokazivanju „krivice“ opštine i predsjednika lično, zastupnik investitora konstatuje i da je šest miliona eura nelegalno upotrijebljeno za restituciju.

Niti je kupac placa častio Opštinu sa 44 miliona eura, niti ga je Opština natjerala na to, niti je, makar od 2008. ijednom zatražio urbanističko-tehničke uslove za gradnju", dodao je Vojvodić. On smatra da je vrhunac ironije prema SO su orijentacione površine objekata u brošuri, od 120.000 kvadrata obznanjenih od investitora stigosmo do 93.000 kvadrata.

"Očigledno žele da smanjenjem anuliraju dug za komunalije od 9 miliona eura, što je prvostepeno presuđeno u korist Opštine, a još žele da nas dovedu u situaciju da vraćamo četiri miliona od već naplaćenog novca. Zbog toga, SDP ne može podržati zaključke", rekao je Vojvodić.

Šta je usvojeno

"SO Bar zadužuje predsjednika opštine da u roku od 30 dana nakon usaglašavanja programskog zadatka sa investitorom pokrene postupak izrade izmjena i dopuna DUP-a Maljevik.

U roku od šest mjeseci od dana donošenja programskog zadatka predsjednik treba da Skupštini na usvajanje dostavi predlog odluke o donošenju izmjena i dopuna DUP-a. Sastavni dio te odluke je Ugovor o međusobnim pravima i obavezama Opštine Bar i investitora, koji će biti dostavljen odbornicima na razmatranje.

Do donošenja ove odluke, primjenjivaće se DUP bloka Maljevik i izmjene i dopune DUP-a Maljevik iz 2006. sa svim međusobnim pravima i obavezama koje proističu iz tih planskih dokumenata za Opštinu Bar i investitora", navodi se u usvojenim zaključcima SO Bar.

Bonus video: