Poljoprivrednici iz Zete ne očekuju bolji otkup

„Plodovi Crne Gore“ su zaključili petogodišnji ugovor o zakupu hladnjače sa kompanijom „Meso-promet“
99 pregleda 1 komentar(a)
Poljoprivreda Zeta, Foto: Luka Zeković
Poljoprivreda Zeta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.05.2018. 17:12h

Poljoprivrednici ne očekuju da će novi zakupac hladnjače u Matagužima otkupiti više tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda, nego ranijih godina.

Akcionarsko društvo „Plodovi Crne Gore“ je 24. maja potpisalo petogodišnji ugovor o zakupu hladnjače sa kompanijom „Meso-promet“ iz Bijelog Polja, čiji je vlasnik Hilmija Franca. Poljoprivrednicima, koji godinama u jeku sezone kubure sa viškovima proizvoda koje ne mogu da plasiraju na tržište, je obećan bolji otkup povrća.

Poljoprivrednik iz Pothuma i do prije dvije godine član odbora direktora AD “Plodovi“, Željko Milić, kazao je da ne vidi neke koristi od toga što je „nešto naše prešlo u privatne ruke“.

„‘Franca’ će, kao privatna firma, otkupiti sigurno ono što im je potrebno... a mi smo izgubili jedan objekat koji je bio namijenjen za skladištenje poljoprivrednih proizvoda u toku sezone“, kazao je Milić.

On je istakao da od nekoliko ljudi koji upravljaju „Plodovima“ ne očekuje ništa bolje, osim da štite lične interese i sebi obezbijede plate izdavanjem naših objekata.

„Franca gleda svoje interese i uopšte me ne zanima je li to Franca ili su Francuzi. Ne vidim nikakvu mogućnost da ta kompanija više otkupi, zato što ima veći objekat gdje će da skladišti robu“, kazao je Milić.

On je naglasio da su „Plodovi“ svojevremeno znali da u jeku sezone otkupe dio viškova poljoprivrednih prizvoda i plasiraju ih i van Crne Gore.

Poljoprivrednik iz Zete Žarko Maraš kazao je da će biti bolje ko god da otkupljuje, jer zetski proizvođači u špicu sezone uvijek imaju viška proizvoda.

„Na današnji dan slabo ide karfiol, kelj... i ja imam viška proizvoda i na današnji dan. Uvijek ima i deficitarne robe, ali sigurno je da će uvijek dobro doći neko ko otkupljuje tržišne viškove“, istakao je Maraš.

On je kazao da je zbog sezone koja je kasnila zbog vremenskih prilika, a time i manjih prinosa, manji broj poljoprivrednika do sada imao veću zaradu.

Poljoprivrednik iz Malesije David Camaj smatra da se ništa neće promijeniti za poljoprivrednike.

„Meni lubenica dolazi najdalje za 15 dana... Mislim da će i ove godine da nas uguši uvoz. Ne znam kome ću ovo prodavati, ali ja moram nečim da se bavim... Radim pošten posao, ali od ovoga ne može da se živi“, istakao je Camaj.

On je kazao da očekuje da će ove godine Ministarstvo poljoprivrede stati na stranu proizvođača, i omogućiti im da napokom nešto zarade.

Osnivači AD “Plodovi” su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Glavni grad, Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Ratar” iz Zete i Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Malesija”.

Bonus video: