Roditelji: Lakše je ne upisati svu djecu, nego otvoriti nove vrtiće

O"baveza i cilj Ministarstva je da obezbijedi što većem broju djece da boravi u vrtićima, što je jedna od preporuka Evropske unije i UNICEF-a"
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 11:43h

Udruženje Roditelji razočarano je odlukom Ministarstva prosvjete i sporta da ove godine ne budu primljena sva djeca prijavljena na konkursu za upis u javne predškolske ustanove, jer ta mjera, kako navode, "može izazvati samo smanjenje njihovog ukupno broja u vrtićima".

Iz Udruženja podsjećaju da je Strategijom ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja do 2015. godine predviđeno povećanje broja djece u predškolskim ustanovama sa sadašnjih 30 na 40 odsto .

Podgorički vrtići ove godine ne primaju prekobrojne >>>

"Svjesni smo da predškolsko obrazovanje i vaspitanje nije obavezno, ali smo svjesni i da je obaveza i cilj Ministarstva da obezbijedi što većem broju djece da boravi u vrtićima, što je jedna od preporuka Evropske unije i UNICEF-a.

Kontadiktornost planova i akcija Ministarstva nas je navela da se zapitamo da li je njihov cilj povećanje ili smanjenje broja djece u predškolskim ustanovama, kao i da li se u donošenju odluka u vezi sa njihovim boravkom u vrtićima rukovode interesima i potrebama djece i roditelja", navodi se u saopštenju.

Roditelji navode da je "odluka o neupisivanju sve prijavljene djece bila je „najbezbolnija“ za nadležne jer ne iziskuje finansijska sredstva, ali je veoma bolna za roditelje koji su u radnom odnosu i nemaju uslova da djecu upišu u privatne vrtiće".

"Da li poslodavci roditelja takođe treba da pripreme liste čekanja i usklade ih sa onima u javnim predškolskim ustanovama kako bi ih eventualno angažovali kada djetetu bude otvoreno mjesto u vrtiću", navodi se u saopštenju Udruženja Roditelji, uz podsjećanje da je, prema podacima Ministarstva, samo u Podgorici preko 200 djece prekobrojno u 13 vrtića.

Izgradite nove vrtiće

"Udruženje Roditelji je upravo zbog potreba i interesa djece i roditelja predložilo Ministarstvu nekoliko rješenja koja bi uticala na smanjenje prebukiranosti, problema sa kojima se javne predškolske ustanove u nekoliko gradova već godinama suočavaju, ali bi ujedno povećala ukupan broj djece u vrtićima, mada uz ulaganja".

Udruženje Roditelji zatražilo je od Ministarstva prosvjete prvenstveno gradnju novih vrtića, a do tada uvođenje mogućnosti da država počne da subvencionira dio cijene licenciranih privatnih predškolskih ustanova.

Na taj način bi, kako smatraju, jedan broj djece bio preusmjeren kod njih,a time bi bili rasterećeni i kapaciteti javnih predškolskih ustanova. Roditelji su predložili i formiranje i otvaranje posebnih jedinica vrtića do izgradnje novih kapaciteta ili uspostavljanje partnerstva sa privatnim licenciranim vrtićima, povećanje broja vaspitača i osoblja koje boravi sa djecom kao i veći broj rokova za upis djece u jaslice i vrtiće.

Na osnovu čega će biti definisan broj upisane djece?

"Od Ministarstva sada tražimo i da roditeljima objasni koliki će broj djece ove godine biti primljen i na osnovu kojeg kriterijuma će biti definisan prihvatljivi broj - na osnovu Zakona o predškolskom obazovanju i vaspitanju ili na osnovu rasploživih kapaciteta javnih predškolskih ustanova?

Interesuje nas i to da li će na tu odluku uticati i nalazi Instituta za javno zdravlje o sanitarno-higijenskim uslovima u vrtićima u Podgorici, koji ukazuju na niz sanitarno-higijenskih nepravilnosti objekata u kojim borave djeca, prouzrokovanih većim brojem smještene djece od dozvoljenih kapaciteta. Ovakvi nalazi su još jedan dokaz da se problemi prebukiranosti i po nekoliko puta veći broj djece u gupama od dozvoljenog, mora što prije rješavati.

Želimo da istaknemo da ovakve podatke i upozorenja Instituta ne bi bilo dobro koristiti kao dokazivanje ispravnosti odluke da se ne prime sva prijavljena djeca, već, prvenstveno, kao dokaz Vladi i ostalim donosiocima odluka da se kapaciteti moraju hitno povećavati pa i na „bolnije“ načine koji zahtijevaju investicije", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: