Obilježen Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Krv se u kesama može čuvati do 35 dana, a da bi bolnica imala dovoljne rezerve krvi potrebne su stalne i organizovane akcije dobrovoljnog davanja
301 pregleda 0 komentar(a)
Davanje krvi, Foto: Vesko Belojević
Davanje krvi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.06.2012. 19:02h

Velikom zajedničkom akcijom dobrovoljnog davanja krvi Crvenog krsta Crne Gore, Zavoda za transfuziju Kliničkog centra i klubova dobrovoljnih davalaca, obilježen je Međunardoni dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun.

Akcija je organizovana u Podgorici, Beranama, Bijelom Polju, Kotoru, Pljevljima, Nikšiću, Baru i na Cetinju, a organizatori su kazali da su zadovoljni odzivom, u kojem su u Podgorici prikupili 40, a u Nikšiću 60 jedinica krvi.

Predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca Podgorica Vukota Jašović kazao je da je riječ o tradicionalnoj akciji koja traje već četiri godine:

"Moglo je biti bolje, ali smo zadovoljni. Neki davaoci su vraćeni zbog krvog pritiska i lošijeg zdravstvenog stanja, usljed vrućina. Ja sam prvi put krv dao prije 44 godine, i do sada sam to uradio 132 puta. Ko jednom da krv uvijek će je dati".

Jašović je naglasio da će rezultatima akcije biti najzadovoljniji bolesnici kada dobiju taj najpotrebniji lijek:

"Ako imamo izvrsne hirurge, ljekare, bolnice, ali nema hrvi, intervencija se ne može završiti. Cilj akcije je da pokaže solidarnost, da krv čeka bolesnika a ne bolesnik krv".

Transfuziolog u Zavodu za transfuziju Nela Eraković kazala je da se ovogodišnja akcija obilježava pod motom “Svaki dobrovoljni davalac krvi je heroj”:

"Heroji su ljudi koji spašavaju živote, a dobrovoljni davaoci krvi to i rade. Zalihe su jako bitne zbog ljetnjih mjeseci, jer imamo i doliv turista i više saobraćajnih nezgoda".

U Nikšiću su zadovoljni odzivom dobrovoljnih davalaca.

"U akciji su nam se priključili i davaoci iz Podgorice, Budve, Bara, Danilovgrada, Plužina i Trebinja”, kazao je predsjednik nikšićkog Udruženja davalaca krvi Željezare Milovan Mirković.

Akcija je šesta koju je Udruženje organizovalo u toku ove godine.

"Do sada sam dao krv 17 puta i ubuduće ću davati. Poručio bih svima koji to mogu da daju krv, jer se čovjek osjeća dobro kada zna da pomaže nekome”, kazao je Dragan Striković, koji je i nakon penzionisanja ostao član Udruženja.

Dr Dragica Janičić, iz nikšićkog Kabineta za transfuziju krvi, kazala je da “dokle god ne napravimo strukturu da imamo sto odsto dobrovoljnih davalaca imaćemo problema sa rezervama, jer su potrebe za krvlju stalne, a ona ima ograničen rok trajanja”.

Krv se u kesama može čuvati do 35 dana, a da bi bolnica imala dovoljne rezerve krvi potrebne su stalne i organizovane akcije dobrovoljnog davanja.

Bonus video: