Zbog slučaja "Concordia", kruzerima zabranjeno oko Gospe od Škrpjela

Kapetan Čavor nije krio blago razočarenje što su se naše pomorske vlasti odlučile na ovakav korak
110 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 08:59h

Lučka kapetanija Kotor proslijedila je ovih dana svim pomorskim agencijama koje u Boku Kotorsku dovode velike putničke brodove na krstarenjima Mediteranom, kao i svim pilotima koji ih pilotiraju, upozorenje da im se zabranjuje preduzimanje do sada uobičajenog manevra – pravljenje kruga oko ostrva Gospa od Škrpjela i prolazak između tog ostrva i grada Perasta.

Taj manevar tokom kojeg veliki brod na relativno maloj udaljenosti prolazi kanalom između ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, odnosno grada Perasta, pri čemu brod sirenom pozdravlja crkvu na Gospi od Škrpjela, a ova mu odgovara zvonjavom zvona, bio je svakako jedan od najatraktivnijih djelova boravka svih kruzera u Boki i svojevrsni “hajlajt” prolaska zalivom za oduševljene putnike tih brodova.

Prolazak broda kanalom između Perasta i Gospe od Škrpjela kombinovan sa simbolikom koju za bokeljske pomorce ima svetilište Gospe od Škrpjela, te nesvakidašnjom činjenicom da brodu na pozdrav odgovaraju crkvena zvona, bio je nešto što putnici sa kruzera nisu mogli doživjeti nigdje drugo na svijetu.

Ubuduće toga, međutim, više neće biti jer je Lučka kapetanija Kotor, pozivajući se na potrebu izbjegavanja svake eventualne opasnosti, zatražila od pilota i zapovjednika kruzera da se po isplovljavanju iz Kotorskog zaliva, strogo drže bliže obali Stoliva i odatle odmah skreću jugozapadno u tjesnac Verige, bez pravljenja kruga oko peraških ostrva.

"Nije bilo uvertire"

Da je zabrana sprovođenja atraktivnog manevra donesena, potvrdio nam je i lučki pilot, kapetan duge plovidbe Rajko Čavor koji je kroz zaliv Boke do sada proveo najveće strane kruzere među kojima i 317 metara dugi “Celebrity Solstice” sa 122.000 BRT koji je i najveći brod koji je do sada uplovio u Boku.

On nije krio iznenađenje i blago razočarenje što su se naše pomorske vlasti odlučile na ovakav korak “jer nikakve uvertire u svemu tome nije bilo”.

"Kao profesionalac smatram da u manevru kruženja putničkog broda oko ostrva Gospa od Škrpjela nije bilo nikakve opasnosti jer se obavljao malom brzinom od 4 do 5 čvorova i isključivo u povoljnim meteo-uslovima, kako bi se svaki rizik sveo na minimum. Taj manevar koji se odvija u dovoljno dubokoj vodi i dovoljno širokom plovnom putu je brižljivo planiran i sprovođen i u njemu zaista nije bilo nikakve opasnosti ni za brod ni za okolinu. Ukoliko je međutim, ovakva odluka Lučke kapetanije bazirana na promjenama i pojačanju bezbjedonosnih standarda koje je u svjetsku kruzing industriju donijela nesreća broda “Costa Concordia”, onda to moramo prihvatiti i sprovoditi, iako to nerado činimo jer smatramo da je ovaj manevar i doživljaj bio nešto što putnici i posade kruzera nisu mogle doživjeti nigdje drugo na svijetu", kazao je Čavor.

On dodaje da je manevar oko Gospe od Škrpjela ponekad čak i olakšavao kasnije skretanje velikog broda u tjesnac Verige nego što bi to bio slučaj iz direktne plovidbe iz pravca Stoliva ka ulasku u tjesnac kod rta Gospa od Anđela.

Plovni put oko ostrva

Čak su i komandanti većine kruzera koji ljeti uplovljavaju u Boku i sami u međuvremenu počeli tražiti od pilota da ih pri isplovljavanju iz Kotora, obavezno okrenu oko Gospe od Škrpjela jer je to za njih i njihove putnike bio jedinstveni doživljaj kakvog nema nigdje drugo na Mediteranu.

Kapetan Čavor naglašava i da u navigacijskim kartama Boke nisu ucrtane nikave separacione zone

"Prošle nedjelje kada sam pilotirao kruzer “Nieuw Amsterdam” već me pri dolasku na brod koji je ujutro uplovljavao u Boku, dočekao plotovani i u navigacioni sistem uneseni isprogramiran kurs za popodnevni izlazak broda iz zaliva koji je podrazumijevao i okret oko Gospe. Zapovjednik se ne malo iznenadio kada sam mu kazao da moramo od toga odustati jer je u međuvremenu donesena zabrana", kaže Čavor.

Kapetan Čavor naglašava i da u navigacijskim kartama Boke nisu ucrtane nikave separacione zone ili drugi vidovi jasne markacije plovnih puteva, zbog čega se na moru dešavaju stvari koje su mnogo opasnije od kruženja kruzera oko peraških otoka.

"Plovni put je dakle, i sa jedne i sa druge strane ovih ostrva i mi tu ne pravimo nikakav prekršaj. Mnogo je veći problem što nam se na plovnim putevima sidre jahte, plivaju plivači ili ribaju ribari koji naiđu na dobru postu, pa se ne miču niti ih je strah da ja pored njih na manje od 20 metara udaljenosti, prođem sa brodom dugim 285 metara kao što je “Nieuw Amstedram", kaže Čavor, dodajući da se pomorske vlasti moraju odmah pozabaviti problemima koje u Boki nerijetko stvaraju neodgovorni skiperi brzih glisera i jahti koje bukvalno divljaju po moru.

Jahta potopila put

"Lično sam bio svjedok kada je prije nekoliko dana, jedna jahta duga dvadesetak metara, bez imena i bez istaknute zastave, prošla ispod Perasta toliko velikom brzinom da je svojim krmenim valom bukvalno potopila i okupala cijeli priobalni put kroz grad. Pokušao sam da kontaktiram nadležne radio-vezom, prijavio sam im taj brod, ali niko ništa nije preduzeo da jahtu zaustavi i kazni njenog skipera", naglašava kapetan Čavor.

Bonus video: