Obilježen blagdan zaštitnika Tivta: Na misi i pravoslavni sveštenik

Inače, kult Svetog Antona posebno se poštuje u Boki Kotorskoj, a u Tivtu su u čast toga sveca podignute čak tri crkve
497 pregleda 3 komentar(a)
Gojko Mračević, Dejan Turza, Foto: Siniša Luković
Gojko Mračević, Dejan Turza, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.06.2012. 13:22h

Povodom blagdana Svetog Antona Padovanskog koji se po kalendaru Rimokatoličke crkve obilježava 13.juna, u Tivtu čiji je taj svetac zaštitnik od 1734 godine, održan je niz bogosluženja u ovdašnjim katoličkim crkvama.

Inače, kult Svetog Antona posebno se poštuje u Boki Kotorskoj, a u Tivtu su u čast toga sveca podignute čak tri crkve i to u naseljima Lepetane, Kalimanj i Tripovići.

Jutarnje svete mise služene su u župnoj crkvi Svetoga Antuna u Tripovićima i istoimenoj kapelici na Belanima. Euharistijskom slavlju u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Lepetanima koje je predvodio župnik, don Dejan Turza na poziv vjernika i župljana Lepetana, prisustvovao je i pravoslavni sveštenik, otac Gojko Mračević.

Tom prilikom don Dejan Turza je na kraju mise pozdravio svog pravoslavnog kolegu i “brata u Hristu”, a vjernici su iskazali radost što je i pravoslavni sveštenik sa njima proslavio veliki blagdan.

Po završetku mise u Lepetanima nastavljeno je druženje uz agape.Posebno veliki broj vjernika okupio se poslijepodne na svečanoj večernjoj svetoj misi koju je u glavnoj tivatskoj župnoj crkvi Svetoga Antuna.

Nakon bogosluženja, uslijedila je i tradicionalna procesija sa nošenjem kipa svetitelja oko crkve u Tripovićima.Sveti Antun Padovanski postao je patron tivatske Župe i zaštitnik grada Tivta 1734 godine kada je izgradnjena nova župna crkva njemu u čast. Do tada je patron najmanjeg bokeljskog grada bio Sveti Šimun koji i danas kao porodično krsno ime, obilježavaju mnoge tivatske familije.

Sveti Antun Padovanski koji spada u red najznačajnijih svetitelja Rimokatoličke crkve, rodio se 1195. u Lisabonu, a umro je 13.juna 1231. kod Padove. Mada plemićkog porijekla, rano je otišao u samostan i brzo se zaredio za sveštenika.

Kratko vrijeme je boravio u Sjevernoj Africi, ali se zbog bolesti vraća. Nakon smrti Svetog Franje, 1226 godine, na skupštini franjevaca izabran je za provincijala proširene bolonjske provincije u sjevernoj Italiji. Još za života stiče ugled i poštovanje, a mnogi vjernici su vjerovali da posjeduje svetačke moći i čini čuda u korist slabih i bolesnih.

Bonus video: