Crna Gora na 81. mjestu po mirovnom indeksu

Lista je zasnovana na 23 kriterijuma, od građanskih nemira, kriminala i vojne potrošnje, do upletenosti u vojne sukobe i odnosa sa susjednim državama
4 komentar(a)
ISAF, Dragan Samardžić, Vojska CG, VSG, Avganistan, Foto: Gov.me
ISAF, Dragan Samardžić, Vojska CG, VSG, Avganistan, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.06.2012. 08:38h

Crna Gora se nalazi na 81. mjestu po globalnom mirovnom indeksu za 2012. godinu koji objavljuje Institut za ekonomiju i mir, a što je najlošiji plasman od zemalja regiona.

Popis zemalja po globalnom mirovnom indeksu svake godine sastavlja Institut za ekonomiju i mir (IEP) sa sjedištima u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a prošle godine crna Gora je zauzimala 88. poziciju na listi od 153 države.

Lista je zasnovana na 23 kriterijuma, od građanskih nemira, kriminala i vojne potrošnje, do upletenosti u vojne sukobe i odnosa sa susjednim državama.

Crna Gora je na najnoviji listi, od 158 država svijeta, najslabije plasirana od zemalja regiona. Hrvatska se nalazi na 35., Srbija na 64., Bosna i Hercegovina na 65. a Makedonija na 68. mjestu. Od članica Evropske unije najslabije rangirana je Grčka na 77. mjestu.

SAD zauzimaju 88. mjesto na listi, što je samo jedna pozicija ispred Kine, prenosi Seebiz.

Deset najmirnijih država svijeta su Island, Danska, Novi Zeland, Kanada, Japan, Austrija, Irska, Slovenija, Finska i Švajcarska. Najgore stanje je u Somaliji, ispred koje su na dnu liste Avganistan, Sudan, Irak, Demokratska Republika Kongo, Rusija, Sjeverna Koreja, Srednjeafrička Republika, Izrael, Pakistan, Sirija i Libija.

Bonus video: