Pismo Vujanoviću i Krivokapiću: Zaustavite trovanje pasa lutalica

Lujko: Psi su otrovani po ko zna koji put na najsvirepiji način na više lokacija u gradu
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 07:47h

Predsjednica NVO "Pravo na život" Indira Lajko obratila se predsjedniku države Filipu Vujanoviću i Skupštine Ranku Krivokapiću da urade nešto kako bi se prestalo sa nehumanim uništavanjem pasa lutalica i drugih životinja na pljevaljskim ulicama, s obzirom na to da su oni potpisnici Zakona o dobrobiti životinja.

Lajko kaže da je prije nekoliko dana izvršeno masovno trovanje pasa lutalica na ulicama Pljevalja, što je osmi put od septembra prošle godine.

"Psi su otrovani po ko zna koji put na najsvirepiji način na više lokacija u gradu. O svemu sam obavijestila policiju koja je cio slučaj procesuirala“, rekla je Lajko.

Lajko kaže da je i ranije redovno trovanje životinja prijavljivala policiji, ali da dokaza nije bilo, jer se trovanje radi organizovano noću „uz nečiji blagoslov“.

PROČITAJTE JOŠOtrovan najpoznatiji pas Podgorice - omiljeni Medo >>>Novi pomor pasa u Baru: Volontere na deponiji dočekali leševi >>>Masovni pomor pasa u Nikšiću: Pesticidi posuti svuda po gradu >>>U Danilovgradu truju pse pesticidima >>>Nakon što su psi lutalice napali Kolašince, oni uzvratili trovanjem? >>>

Ona se pismom obratila i ambasodorki SAD u Crnoj Gori i pozvala druge ambasadore da natjeraju državne i opštinske vlasti da poštuju zakone i prekinu sa zlodjelima nad životinjama.

Ona je o svemu, kako tvrdi upoznala i gradonačelnika Pljevalja Miloja Pupovića.

Ubijeni pas na deponiji u Baru

"Predsjednik Opštine nema saznanja o ovim nedjelima i slaže se sa mnom da je to zločin. Trebalo bi da zagrebe među svoje sekretare naročito za komunalne poslove, pa bi vjerovatno otkrio tajnu. Narod u gradu priča da to rade radnici “Čistoće”, kada istresaju kontejnere i meni jedino preostaje da vjerujem da je to tako“, rekla je Lajko.

U JP “Čistoća” demantovali su takve tvrdnje.

"Da li ti koji to rade znaju da se sa tim otrovima mogu otrovati i mala djeca koja se igraju na travi, a takođe i stravična zaraza prijeti od leševa. Ovih dana primijetila sam i veliki broj uginulih ptica, koje su vjerovatno pojele otrovne mamce“, rekla je Lajko.

Azil napravljen, ali još neupotrebljiv

Iz Sekretarijata za komunalno-stambene poslove krajem ljeta prošle godine najavljivali su da će sa izborom Veterinarske ambulantne priča oko azila biti zaokružena. Međutim, kasnije se ispostavilo da je novoizgrađeni objekat u Zabrđu urađen bez urbanističko-tehničkih uslova i građevninske dozvole, pa od nadležnog organa nije mogao dobiti upotrebnu dozvolu.

U cilju rješavanja ovog problema Opština se suočila sa novim nedostacima. Ispostavilo se da je objekat izgrađen na tuđem zemljištu, tako da se ni tehnički uslovi ne mogu riješiti bez rješenja imovinsko-pravnih odnosa.

Naime, novoizgrađeni objekat za napuštene životinje je na zemljištu koje pripada Ministarstvu prosvjete, odnosno Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima. Prethodna izvršna vlast je izgradnju objekta na državnom zemljištu regulisala ugovorom o zakupu. Kako to nije u skladu sa Zakonom, u sadašnjoj vlasti smatraju da to sve dovede u zakonske okvire.

Prvo je trebalo definisiti lokaciju i napraviti geodetske planove i na osnovu toga izvršiti prenos prava na zemljište sa države na lokalnu upravu. Taj posao je lokalna uprava odradila a sada je u toku prepiska sa Ministarstvom za finansije.

Galerija

Bonus video: