Niko za buku nije nadležan

Stanari su kazali da noćni klubovi nemaju adekvatnu izolaciju kao i da je taj dio grada primjer neusklađenosti želja i interesa
77 pregleda 5 komentar(a)
Bulevar Stanka Dragojevića, Foto: Vesko Belojević
Bulevar Stanka Dragojevića, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.06.2012. 08:29h

Za miran san, poštovanje zakona i kućnog reda pisali su ombudsmanu ukazujući na ugrožena ljudska prava, trošili mastilo na žalbe Komunalnoj policiji, Sekretarijatu za preduzetništvo, Upravi policije, Sekretarijatu za komunalne djelatnosti i saobraćaj, Ekološkoj inspekciji, zakucali su na vrata Ministarstva održivog razvoja i turizma i, naravno, potpisali složno peticiju, ali sve je uzalud – stanari Bulevara Stanka Dragojevića, njih 32, protiv svoje volje žive u atmosferi žurke i konstantne buke, jer su noćni klubovi "Insomnija" i "Montevideo", kako tvrde, organizovali posao bez zvučne izolacije svojih lokala.

"U Komunalnoj policiji tvrde da buka iz zatvorenog prostora nije njihova nadležnost. Ostali su potvrdili da tu tačku zakona svaki pravnik može tumačiti različito i kada svi upućuju na njih" kazali su stanari pitajući se kako je moguće da buka iz zatvorenog prostora može ugrožavati stanovnike tri ulice.

Stanari su kazali da noćni klubovi nemaju adekvatnu izolaciju kao i da je taj dio grada primjer neusklađenosti želja i interesa.

"Službenici Interventne jedinice, ne rijetko, samo prođu pored lokala a momcima iz obezbjeđenja noćnog lokala, ne izlazeći iz auta, kažu da zatvore vrata"

"Izolacija je vjerovatno skupa, vlasnici žele da budu „velike gazde“ uprkos svemu, pa i kada znaju da svjesno ugrožavaju naše psihičko stanje" smatraju stanari.

Komunikacija između suprotstavljenih strana je dospjela u ćorsokak - vlasnici lokala tvrde da im njihove žalbe ugrožavaju posao, kao i da je jedna dama, navode stanari, kojoj buka i nesanica najviše smetaju, "gospođa za specijalnu ustanovu".

"Od Sekretarijata za privrednu djelatnost smo juče dobili potvrdu da je stupio na snagu zakon da privredna društva, pravna lica i preduzetnici moraju instalirati na uređajima za emitovanje muzike, limitator jačine zvuka. Međutim, u lokalima ne postoje limitatori a ne znamo ko je odgovoran što se zakon ne primjenjuje" istakli su stanari.

"Pojedini službenici u noćnim smjenama, takođe, nas ignorišu, čak pitaju što tražimo od njih kada nijesu nadležni"

Oni su imali primjedbu i na kvadraturu noćnih klubova smatrajući da i u tom slučaju novi zakonski propisi nijesu ispoštovani.

"Po novom zakonu o turizmu, uslov za dobijanje dozvole za rad je da noćni klub mora imati 200 metara kvadratnih. Insomnija ima 85 metara kvadratnih, potvrdili su nam u Sekretarijatu za preduzetništvo" kazali su stanari naglasivši da se predugo čeka da stupi na snagu odluka o zabrani rada lokala bašte nakon 24 časa.

"Novi komandir Uprave policije Ratko Rondović ima sluha za naše probleme i želi da nam pomogne za razliku od prethodnog komandira koji je sve naše zahtjeve ignorisao. Pojedini službenici u noćnim smjenama, takođe, nas ignorišu, čak pitaju što tražimo od njih kada nijesu nadležni".

"Službenici Interventne jedinice, ne rijetko, samo prođu pored lokala a momcima iz obezbjeđenja noćnog lokala, ne izlazeći iz auta, kažu da zatvore vrata. Od 31. aprila svaku noć prijavljujemo. U jednom trenutku dolaze komunalni inspektori sa službenicima Uprave policije i opomenu zbog buke. Ali samo što se udalje, nastavlja se muzika u istom intenzitetu. Kako je moguće da su vlasnici klubova moćniji od nadležnih službi i kako se mogu ignorisati njihove odluke" pitaju se nezadovoljni stanari.

Oni su na kraju uputili otvoreno pitanje javnosti smatrajući da neko mora znati zašto niko nije nadležan za njihove probleme i zašto se uvijek prebacuje odgovornost sa jedne institucije na drugu.

Bog te vidio, Insomnija

Dok svi budu napokon zadovoljni, u prvom redu pravda, potom stanari i vlasnici noćnih klubova, vrijedi podsjetiti da riječ nesanica (lat. insomnia) znači nedovoljno spavanje.

Dijeli se prema vrsti poremećaja spavanja i trajanju. Nesanica se dijeli na teškoće uspavljivanja, odnosno nesanica na početku spavanja, učestalo i stalno buđenje ili teškoće održavanja spavanja, i na trajnu pospanost uprkos odgovarajućoj dužini spavanja, tzv. neodmarajuće spavanje.

Montevideo je glavni i najveći grad Istočne Republike Urugvaj. Montevideo je 1930. godine bio mjesto održavanja prvog Svjetskog prvenstva u nogometu.

Dašić: Trudimo se

O problemu buke stanara Ulice Stanka Dragojevića, Bulevara Ivana Crnojevića i Hercegovačke ulice juče se raspravljalo i na Skupštini Glavnog grada. Tokom rasprave o radu Komunalne policije, koji je usvojen, odbornica SNP-a Zdenka Popović pitala je da li su nadležni za buku u stambenim zgradama i šta će uraditi da ljudi iz samog centra grada, koji su nedavno pisali peticiju zbog buke, dobiju svoj mir.

Njenog kolegu Ivanovića zanimalo je kako "divlje" taksiste isključuju na dva ili više dana. Predstavnica Komunalne policije Ratka Dašić kazala je da su dosta ograničeni kada je riječ o buci, jer im zakon nije omogućio da mogu da mjere buku i podnose prijave za prekoračenje. Kazala je da preduzimaju akcije da se obezbijedi mir stanarima, u čemu im pomažu pripadnici Uprave policije.

"Nastojimo da redovno kontrolišemo i takozvane divlje taksiste, ali nekad ih je teško otkriti. Nadamo se da će nam novim rješenjima dati mogućnost da privodimo ta lica, legitimišemo ih i slično" kazala je Dašić.

Bonus video: