Andrija Markuš objavio svoju čitulju: Snemogao u borbi za svoju zemlju

Ovo će biti rijedak slučaj da se jedan leleče, a drugi sahranjuje - sahranjuje se Vlada, navodi se u plakati
243 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 08:31h

Arhitekta Andrija Markuš objavio je crno-bijelu posmrtnu plakatu sa svojim imenom, u formi performans protesta u kojem obavještava prijatelje da je "snemogao u borbi za svoju zemlju" preko koje prelazi put do Izaelske i Bemaksove zgrade u Tološima gdje živi i premijer Igor Lukšić.

Markuš četiri godine pokušava da naplati zemljište preko kojeg Glavni grad namjerava da napravi put do zgrada, dok istovremeno optužuje gradonačelnika daje novac stanara potrošio za izgradnju kružnog toka u blizini svoje kuće.

Markuš je prošlog ljeta, da bi ukazao na svoj problem sa gradskom upravom, iskopao kanal oko zgrada.

"Podlegao na premijerovom čaršavu"

Obavještavamo prijatelje da je (pod)legao na premijerovom čaršavu naš ka' on stvaralac, snemogao od borbe za svoju zemlju, Andrija Veliše Markuš. Andrija je (pod)legao 25. maja na performans protestu povodom uzimanja njegove zemlje bez naknade za izgradnju puta do stana premijera Igora Lukšića", navodi se u plakati Markuša.

On je istakao daje stradao od "rikošet metka", koji je premijer Lukšić ispalio u neodgovorne institucije sistema u čiji rad, kako je tada izjavio, ne želi da se miješa. Lukšić je tom prilikom najavio da će zajedno sa Markušem i stanarima potpisati žalbu.

"Taj metak neće žaliti... i metak je, pošao ali je rikošet pogodio Andriju, koji je kao kolateralna šteta pao na rašireni čaršav sa natpisima 'Padaj premijeru, neće ti biti ništa, uhvatićemo te u raširenom čaršavu' i 'Kod ove vlasti nijedan kriminalac nije na slobodi, dijeli sudbinu naroda", navodi se u "posmrtnoj" plakati.

Umjesto svijeće - lampa, iznad glave - zastava EU

O terminu kada će se uobičajenim lelekanjem Andrija ožaliti, odlučiće njegova porodica-Građanski front, zavisno od termina uličnih protesta. U međuvremenu, Andrija će se čuvati u hladnjači da se "što kod njega ne promijeni".

Andriju će položiti na isti premijerov čaršav, umjesto svijeća, sa strane, stajaće starinska lampa i fenjer, a iznad glave zastava Evropske unije. Prije no je (pod)legao Andrija je objasnio kako da se na perfomans način ožali što je ujedno i njegova posljednja želja.

"Andrija će ležeći na čaršavu poslije svakog lelekanja iz zahvalnosti aplaudirati. Ovo će biti rijedak slučaj da se jedan leleče, a drugi sahranjuje - sahranjuje se Vlada. Prvi lelekači su iz Građanskog fronta, Andrijin kolega Momir Joksimović, sekretar opštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijanu politiku i Vojo Vuletić predsjednik Udruženja za zaštitu penzionera i invalida Crne Gore. Lelekanje iz "petnih žila" neće biti uzaludno, no će se ovaj skup iskoristiti za pomirenje suprotstavljenih oko državnih simbola. Andrija je kao nekadašnji profesor prve generacije studenata dizajna kreirao pomirljivi predlog državnog simbola cigaret gliser na plavoj ustalasanoj pozadini sa dolje dogorjelim cigaretama, umjesto gusarski ukrštenih kostiju, čija dogorjelost odgovara opštoj dogorjelosti do nokata. Uz zastavu Evropske unije stajaće i nova cigaret-gliser zastava, pored 201 crn ležećeg Andrije", navodi se u plakati "ožalošćene porodice"

Bonus video: