Ubljani blokirali put za deponiju: Nećemo grit u blizini sela

Mještani tvrde da je u posljednje vrijeme 21 kamion JP Čistoća na njihovu deponiju istovario opasan otpad
56 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2012. 15:28h

Mještani Ubala, sela u zaleđu hercegnovske opštine, danas su na kratko blokirali put koji vodi do lokalne deponije komunalnog otpada. Povod je sumnja da se na deponiju tajno istovaruje grit i drugi opasni materija iz Jadranskog bbrodogradilišta Bijela.

Predsjednik mjesne zajednice Špiro Dragojlović tvrdi da se otpad dovozi nedjeljom i praznicima kako mještani to ne bi vidjeli i saznali o čemu je riječ.

„Iz JP Čistoća su čuli da smo mi danas ovdje i njihov kamion se vratio sa pola puta“, kaže Dragojlović koji je prije 15 dana o tome usmeno obavijestio i predsjednika opštine Dejana Mandića.

On objašnjava da otpadu ima mazuta ulja, boja,... što bi samo stručnjaci mogli identifikovati. Uvjeren je da sve te opasne i otrovne materije upija zemlja i da one stižu do podzemnih voda morinjskog sliva.

Mještani tvrde da je u posljednje vrijeme 21 kamion JP Čistoća na njihovu deponiju istovario opasan otpad

Mještani tvrde da je u posljednje vrijeme 21 kamion JP Čistoća na njihovu deponiju istovario opasan otpad, a da su tu praksu primjetili posljednje dvije tri godine.

Ubljani prijete da će blokirati odlaganje otpada na deponiju dok se stvar ne raščisti i ne dobiju uvjeravanja da će se prestati sa praksom odlaganja otpada opasnog po zdravlje ljudi, biljni i životinjski svijet.

Sa mještanimja je danas bio i Marko Mirjanić, novi načelnik sekretarijata za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, koji će o svemu obavijestiti nadležne u opštini.

Demantuju da dovoze grit

Iz menadžmenta Brodogradilišta Bijela odlučno odbacuju bilo kakvu mogućnost da se grit ili drugi opasni material izvozi iz kruga Brodogradilišta. “Grit – produk koji nastaje nakon pjeskarenja brodova - spakovanje u oko 30.000 vreća u krugu Brodogradilišta i čeka odredište gdje će biti odložen.”

Borivoje Bonić direktor JP Čistoća odlučno demantuje da na deponiju dovoze grit i drugi opasni material. On tvrdi da iz Brodogradilišta odnosi samo kućni i kabasti otpad. Bonić poziva da se provjere njihova vozila koja dovoze otpad, kao i sama deponija.

U selu Ubli koje od grada udaljeno dvadesetak kilometara stalno živi samo devet porodica, a povremeo još dvadesetak.

U blizini sela je gradska deponija smeća na koju se godišnje odloži preko 18,5 hiljada tona raznog otpada. U planu je njeno zatvaranje i već je počela djelimična sanacija – sanirane su dvije trećine smetlišta.

Galerija

Bonus video: