Hrapović: Branimo se od falsifikovanja

Hrapović je naglasio da je zbog nestašice pojedinih vrsta lijekova u državnim apotekama povećan broj zahtjeva za refundaciju
1 komentar(a)
ljekovi, Foto: Luka Zeković
ljekovi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.06.2012. 14:09h

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović kazao je da trenutno nema potrebe za pojednostavljivanjem procedure po kojoj građani ostvaruju pravo na refundaciju, a najviše zbog loših iskustava i zloupotreba koje su se javljale ranije.

“Znam problematiku sa kojom se osiguranici sreću izdvajanjem sopstvenih sredstava za nabavku lijekova, ali u ovom trenutku nema potrebe za redefinisanjem procedure”, kazao je Hrapović.

On je rekao da je ranije bilo slučajeva da neki osiguranik pokuša da ne dostavi neki propisani dokument, a neki su pokušali i da ih falsifikuju: “Zbog toga smo i pooštrili proceduru, prema kojoj se pacijentu mogu refundirati sredstva koja je potrošio na kupljeni lijek, usljed njegovog nedostatka u apotekama Montefarm”.

Komplikovana procedura

On je naglasio da je zbog nestašice pojedinih vrsta lijekova u državnim apotekama povećan broj zahtjeva za refundaciju. Međutim, osim što su pacijenti prinuđeni da kupuju lijekove u privatnim apotekama, refundacijom će im biti pokriven samo dio troškova - do nivoa nabavne cijene, koja je nerijetko i tri puta niža od cijene u privatnim apotekama.

Nestašica lijekova vlada od početka godine, a sada fali oko 30 preparata

Pacijenti su se žalili da su suočeni sa veoma komplikovanom procedurom, koja ih nerijetko odvraća od bilo kakvog skupljanja papirologije. Dokumentacija je obimna, tako da u posao prikupljanja ulažu samo dobro upućeni i uporni, jer nedostatak samo jednog dokumenta može koštati uzaludno utrošenog vremena i truda.

Nestašica lijekova vlada od početka godine, a sada fali oko 30 preparata. Najviše fale lijekovi za kardiovaskularne bolesnike, za snižavanje krvnog pritiska, prostatu, smirenje, protiv bolova...

Lijekovi stižu do kraja sljedeće sedmice

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović očekuje da će lijekovi nabavljeni po urgentnom postupku, u crnogorske apoteke stići najkasnije do kraja sljedeće sedmice. On je kazao da je vrijednost lijekova koji će se nabaviti po skraćenom postupku 1,3 miliona eura: “Nakon dogovora sa Upravom za javne nabavke “Montefarm” je krenuo u tu proceduru, koja traje do 10 dana”.

Direktor Apotekarske ustanove “Montefarm” dr Budimir Stanišić najavio je ponovno raspisivanje godišnjeg tendera sa umanjenjem za količinu lijekova koji se nabave po skraćenoj proceduri.

Bonus video: