CANU neće više da se sudi sa Vladom

Zakon o CANU predviđa objedinjavanje dvije akademije. Predviđa da članovi DANU prelaze u CANU nakon što im se članstvo verifikuje na posebnoj sjednici
0 komentar(a)
Momir Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Momir Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.06.2012. 17:17h

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) zatražila je povlačenje inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o CANU, koja je prije nekoliko mjeseci podnijeta Ustavnom sudu.

To je novinarima saopštio potpredsjednik CANU-a Dragan Vukčević u hodniku te institucije, uz objašnjenje da je “predsjedništvo iniciralo takav predlog”. Vukčević nije želio da saopšti razloge za povlačenje inicijative.

Ministarka nauke Sanja Vlahović nije bila informisana o potezu predsjedništva CANU.

Zakon o CANU predviđa objedinjavanje dvije akademije. Predviđa da članovi DANU prelaze u CANU nakon što im se članstvo verifikuje na posebnoj sjednici Skupštine Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Dvije akademije, međutim, različito to tumače. U DANU smatraju da bi njeni članovi u novu akademiju trebalo da pređu verifikacijom nakon što podnesu potrebnu dokumentacuiju, a CANU da se do članstva stiže na osnovu naučnih referenci i tajnim glasanjem o svakom kandidatu, a ne prostim prelaskom.

Na posebnoj sjednici Skupštine CANU 14. maja, akademici te institucije su tajnim glasanjem izabrali u članstvo pet akademika DANU koji su, međutim, saopštili da te odluke smatraju nelegitimnim.

Ustavni sud je prošle sedmice odbacio inicijative DANU i Ministarstva nauke, koji su smatrali da je Pravilnik CANU, na osnovu kojeg nijesu svi članovu Dukljanske primljeni u Crnogorsku akademiju, neustavan.

Bez humanističkih nauka nema široke slike

CANU je bila domaćin naučne konferencije „Humanističke nauke i savremeni svijet”.

Predsjednik akademije Momir Đurović kazao je da humanističke nauke imaju posebnu važnost za savremeni svijet, jer sve više preuzimaju primat u odnosu na prirodne i tehničke.

Predsjednik Evropske akademije nauka i umjetnosti Feliks Unger saopštio je da naučnici nikako ne mogu zanemariti značaj humanističkih nauka, jer ako se posvete samo prirodnim onda ostaju uskraćeni za šire spoznaje.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da za razvoju humane budućnosti posebno cijeni ulogu humanističkih nauka, kao i dostignuća egzaktnih nauka koje mogu služiti kao polazište za cjelovito polje društvenih i ekonomskih promjena.

Bonus video: