U nikšićkoj Gimnaziji nema vremena za osobe sa invaliditetom

Vujačić smatra da takvo ophođenje ima za posljedicu nejednak tretman i diskriminaciju osoba s invaliditetom
0 komentar(a)
gimnazija "Stojan Cerović", Foto: Arhiva Vijesti
gimnazija "Stojan Cerović", Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.06.2012. 15:30h

Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG) razočarano je postupkom nikšićke gimnazije “Stojan Cerović” koja nije omogućila da se u toj školi održi pet časova, s ciljem podizanja svijesti o obavezi uključivanja osoba sa invaliditetom (OSI) u redovan sistem obrazovanja.U saopštenju direktora UMHCG, Marine Vujačić navodi se da nikšićko predstavništvo te organizacije uz podršku Američke Ambasade i Demokratske komisije za male grantove od juna prošle godine sprovodi projekat Put ka nezavisnosti i obrazovanju, “kojim su između ostalog, planirane aktivnosti održavanja 15 časova u tri srednje škole u Nikšiću”.

Kako navodi, nakon odobrenja te aktivnosti od Ministarstav prosvjete i sporta, Udruženje se srednjim školama u Nikšiću obratilo dopisom koji su mejlom, poštom i faksom poslali u februaru, neposredno prije početka drugog polugođa.

"Od gimnazije „Stojan Cerović“ nismo dobili odgovor pa smo i telefonskim putem i direktnim sastankom pokušali doći do Uprave. Na kraju smo dobili odgovor od direktora škole da je aktivnosti nemoguće organizovati do kraja školske godine, jer se učenicima ne mogu uskraćivati redovne školske aktivnosti”, pojasnila je Vujačić. Ona smatra da je od februara proteklo dovoljno vremena za organizovanje planiranih pet časova, i kaže da je nezadovoljna zbog nespremnosti gimnazije da organizuje aktivnosti koje za cilj imaju podizanje svijesti o obavezi uključivanja OSI u redovan sistem obrazovanja.

Vujačić smatra da takvo ophođenje ima za posljedicu nejednak tretman i diskriminaciju osoba s invaliditetom

Bonus video: