Počela adaptacija porodilišta Kliničkog centra

"Molim sve za razumijevanje ako se pojave neki problemi, samo neka ih prijave i trudićemo se da to popravimo", poručio je direktor KCCG dr Milan Mijović
6 komentar(a)
porodilište, Podgorica, Foto: Boris Pejović
porodilište, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.06.2012. 11:21h

Adaptaciji porodilišta Kliničkog centra Crne Gore počela je danas i trajaće do šest mjeseci, najavio je direktor te ustanove dr Milan Mijović.

Procjenjuje se da će poboljšavanje uslova na Klinici za ginekologiju i akušerstvo koštati oko 700.000 eura, a najveći dio novca biće nabavljen donacijama i iz ušteda KCCG.

"Radovi će se odvijati u tri faze, u okviru kojih će biti adaptirane porođajne sale, formirana sala za carske rezove, adaptirano akušersko odjeljenje sa neonatologijom, kao i odsjek za carske rezove", kazao je on.

Mijović je naglasio da će u toku adaptacije uslovi rada biti otežani.

"Radićemo u otežanim uslovima, sadašnje porođajne sale biće izmještene na dio sadašnje Klinike za ginekologiju. Molim sve za razumijevanje ako se pojave neki problemi, samo neka ih prijave i trudićemo se da to popravimo", poručio je Mijović.

On se osvrnuo i na nedavne afere o stanju u porodilištu, o kojoj su pisali mediji, i kazao da je analiza pokazala da je bilo propusta u radu medicinskog osoblja.

"Greške koje su uočene ne treba da se završe otpuštanjem ljekara ili sestara. Reagovali smo i rezultati su vidljivi", kazao je Mijović.

U međuvremenu, kako je kazao, završen je tender za idejna rješenja za izgradnju nove klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i za klinika smještene u parku Petrovića, i novi Urgentni centar.

"Stigla su prva rješenja, i očekujemo u narednim mjesecima odluku komisije", kazao je on.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović poručuo je da je u pitanju bitan dio zdravstvene zaštite i da je cilj zdravstvenih vlasti stvaranje kvalitetnijih uslova kako za porodilje i bebe, tako i za zdravstvene radnike.

"Kroz fazni pristup cilj je da napravimo porodilište po mjeri djeteta", kazao je Radunović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović poručio je da je Fond za posljendje dvije godine uložio u KC četiri miliona, a da je od pet milona eura povećanog budžeta za ovu godinu, za tu ustanovu opredijeljeno 3,1 miliona.

Bonus video: