U Podgorici obilježen Međunarodni dan Puškina

"Puškin je velikan umjetničke riječi i ruskog jezika koji je doprinio razvoju ruske kulture", rekao je Andrej A. Nesterenko, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori
243 pregleda 0 komentar(a)
Puškin, spomenik, Foto: Montenegro-canada.com
Puškin, spomenik, Foto: Montenegro-canada.com
Ažurirano: 06.06.2012. 17:51h

Povodom Međunarodnog dana Puškina i ruskog jezika ispred spomenika slavnom ruskom pjesniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu u Podgorici u organizaciji ambasade Rusije održana je manifestacija u kojoj su učestvovali članovi Saveza pisaca Rusije, učenici podgoričkih srednjih i osnovnih škola, i studenti.

Njegova Ekselencija Andrej A. Nesterenko, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori rekao je da je Puškin velikan umjetničke riječi i da je njegov pjesnički talenat poznat u svjetskim razmjerama.

"Puškin je velikan umjetničke riječi i ruskog jezika koji je doprinio razvoju ruske kulture i objedinio mnoge narode i njihove kulture. Ruski jezik se izučava i u crnogorskim školama i naši jezici imaju zajedničke korijene.

Lirsku poeziju A.S. Puškina recitovala je učenica Osnovne škole "Pavle Rovinski" Ksenija Lalić

Pored Puškina, čitaju i drugi ruski pisci kao Dostojevski i Ljermontov i njihova djela su prevedena na mnoge svjetske jezike. Zahvalni smo Opštini Podgorica što je omogućila da obilježimo ovaj praznik ali i Fondu za obnovu "Vozroždenije" koji je omogućio da nas posjete članovi Saveza pisaca Rusije", rekao je ambasador Nesterensko.

Lav Rutkov je u nastavku programa recitovao stihove Puškina, dok su Dragana Pantović i Dušan Đurišić govorili Puškinovu pjesmu "Bonaparta i Crnogorci". Lirsku poeziju A.S. Puškina recitovala je učenica Osnovne škole "Pavle Rovinski" Ksenija Lalić, a stihove su kazivali i članovi Saveza pisaca Rusije.

Na kraju svečanosti uručene su diplome pobjednicima državnog takmičenja iz ruskog jezika.

Bonus video: