"U planini još vladaju zimski uslovi, planinari rizikuju"

"Rizično je to što rade jer je u ovom trenutku neophodna zimska oprema koju većina njih ne posjeduje"
2 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 14:18h

I pored toga što je masiv Durmitora još uvijek velikom dijelom pod snijegom i da je u toku turistička predsezona, brojni ljubitelji planine kreću u osvajanje nekih od vrhova.

Vođa grupe od desetak spasilaca, organizovanih u sekciji PDS "Durmitor" i "povezanih" sa turističkom privredom, Zoran Šaco Vojinović kaže da su spasioci nedavno boravili u planini i da se ti planinari upuštaju u rizičnu avanturu.

"Može se reći da u planini još uvijek vladaju zimski uslovi a prave treba očekivati tek krajem ovog mjeseca. Rizično je to što rade jer je u ovom trenutku neophodna zimska oprema koju većina njih ne posjeduje. Zato apelujem da ne podliježu imresijama, ne kreću neadekvatno opremljeni. Moraju izbjegavati samostalne polaske. Nije dovoljna planinarska karta niti druga literatura. Moraju se dobro informisati. Ova planina, koliko je lijepa toliko umije biti i surova. Zato je najbolje angažovanje osposobljenog vodiča", opominje Vojinović.

Mnogi ne znaju kako da se ponašaju u planini

On podsjeća da je u prošloj godini bilo 14 intervencija kako u masivu Durmitora tako i u kanjonu Tare.

"Sa pozicije spasioca mi smo u svakom slučaju uspješno djelovali iako je se jednom slučaju radilo o smrtnom ishodu. Ranijih godina bilo je mnoštvo naših intervencija ali je prošla godina bila rekordna. U svakom slučaju uzrok nezgode bila je ljudska greška. Izostalo je dovoljno pažnje. Uzrok je i pad koncentracije ali i težnja za avanturizmom. Svako odstupanje od markiranih staza opasno je. Mnogi nemaju znanja o ponašanju u planini. Ne ponesu ni hranu i vodu za osvježenjea kamo li drugo što je neophodno", kaže Vojinović i napominje da vodičke usluge nude i drugi koji za to nijesu ni elementarno osposobljeni, provlače grupe van markiranih staza kako bi izbjegli plaćanje ulaznica u Nacionalni park i uz to ne vode računa o očuvanju životne sredine jer svugdje za sobom ostavljaju raznu otpad a turiste zbog svog neznanja izlažu riziku.

Planina dobro pokrivena mobilnom mrežom

Vojinović kaže da Durmitor raspolaže sa oko 200 kilometara obilježenih staza i da je planina veoma dobro pokrivena mrežom mobilne telefonije.

"Na nekim od tih staza prošle godine smo obnovili signalizaciju i uklonili rastinje koje smeta. U narednom periodu obnoviće se markacije i na ostalim. Prioritetno je da se to odradi prema Crvenoj gredi. Ta putanja je zarasla u bor krivulj, djelimično je nepregledna i prilikom kretanja lako se može zalutati. To moramo odmah uraditi", kaže Vojinović

Sekciju spasilaca, na čijem je čelu Vojinović, čine mladi ljudi koji dobro govore neki od stranih jezika. Svi su mještani i opredijeljeni za tu humanu djelatnost. Raspolažu i sa drugim znanjima i poplaznici su kursa za spasioce u planini. Perspektivu vide u poslu profesionalnih spasilaca.

Bonus video: