U Kliničkom centru: Ako imaš kakvu vezu dovedi anesteziologa

“Pitam bolnicu, doktore, sve nadležne, ako ih uopšte ima, ministra zdravlja – na koji to način i preko kakve to veze pacijent sam obezbjeđuje anesteziju"
1276 pregleda 40 komentar(a)
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.06.2012. 20:28h

Podgoričanin Miloš Kukuličić ogorčen je na tretman u Kliničkom centru Crne Gore, jer prilikom kolonoskopskog pregleda nije primio anesteziju.

On je ispričao da mu je pregled bio zakazan za petak, 1. juna i da od ljekara nije dobio nikakvo objašnjenje o samom pregledu debelog crijeva i o tome da neće dobiti anesteziju.

“U glavi sam ponavljao riječi ljudi koji su već radili ovaj pregled i koji su mi rekli da je sve prosto i da se samo opustim, jer neću osjećati prolazak sonde zbog blage anestezije. Na moje pitanje gdje je anestezija, dobio sam od sestre osmjeh”, kazao je Kukuličić “Vijestima”.

"Kako da se opustim i budem smiren kada mi uređaj para po utrobi, udarajući o zidove crijeva"

Prema njegovim riječima, nakon toga je dr Olivera Sekulić pristupila pregledu i rekla mu da se opusti.

“Kako da se opustim i budem smiren kada mi uređaj para po utrobi, udarajući o zidove crijeva. Prekinula je pregled poslije mojeg jauka i odgovorila mi da sam trebao da nabavim anesteziologa i anesteziju”, ispričao je Kukuličić.

"Zašto se javno ne kaže cifra"

Ljekarka mu je dalje, kako tvrdi, kazala i da ako poznaje nekoga, preko veze obezbijedi anesteziologa, kako bi mu pregled zakazala što prije.

“Pitam bolnicu, doktore, sve nadležne, ako ih uopšte ima, ministra zdravlja – na koji to način i preko kakve to veze pacijent sam obezbjeđuje anesteziju i prisustvo anesteziologa?

Zašto se javno ne kaže cifra potrebna da se plati za te troškove i kako i kome se plaća anestezija? Zašto pacijenta prije pregleda ne informišu da se ova invanzivna i teška metoda u našoj bolnici radi na živo?”, pitao je Kukuličić.

Nizak prag tolerancije bola

Dr Olivera Sekulić, kazala je “Vijestima” da je Kukuličiću pregled zakazan po predlogu hirurga, a bez prethodnog gastroenterološkog pregleda.

“Žao mi je što, i pored maksimalne profesionalne i ljudske angažovanosti mene i mojih asistenata, pacijent nosi takve utiske”

“Pacijent je neposredno pred pregled dobio pisano obavještenje o samoj dijagnostici, njenim prednostima, mogućim komplikacijama i drugim neophodnim informacijama, nakon čega je potpisao saglasnost za obavljanje tog pregleda. Tokom pregleda pacijent je imao nizak prag tolerancije bola, tako da sam odlučila da isti prekinem”, kazala je Sekulić.

Ona ističe da je u izvještaju navela da je kolonoskopiju kod pacijenta neophodno uraditi sa anestezijom.

“Žao mi je što, i pored maksimalne profesionalne i ljudske angažovanosti mene i mojih asistenata, pacijent nosi takve utiske”, kazala je Sekulić.

Ona nije htjela da komentariše tvrdnju Kukuličića da mu je saopštila da nađe vezu i tako dovede anesteziologa.

Načelnik: Nemamo sada dovoljno ljekara

Načelnik Odjeljenja gastroenterologije dr Milorad Čavić, kazao je da se kolonoskopija trenutno radi bez anestezije iz objektivnih razloga: “Zbog ograničenog broja anesteziologa nijesmo u mogućnosti da pri svakoj kolonoskopiji angažujemo nekoga od njih.

Analgosedacija (anestezija) nije obavezan tretman u sklopu kolonoskopskog pregleda, ali je poželjna radi komoditeta pacijenata i lakšeg rada ljekara i asistenata”. Čavić je naglasio da ima obećanje menadžmenta Klničkog centra da će se u skoroj budućnosti taj pregled obavljati uz anesteziju, jer određen broj ljekara uskoro završava specijalizaciju iz te oblasti.

Bonus video: