Najstariji vrtić u Crnoj Gori proslavio 109. rođendan

Vrtić ima 67 zaposlenih, a sa 492 mališana radi 39 vaspitača, te sedam medicinskih sestara
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2012. 18:33h

Najstarija crnogorska predškolska ustanova „Zagorka Ivanović“ sa Cetinja obilježila je značajan jubilej - 109 godina postojanja.

Tim povodom, na Ljetnjoj pozornici mališani tog vrtića izveli su program za svoje roditelje, vaspitačice i građane Cetinja.

Stotinak djece, obučenih kao patuljci i šumske vile, mornari i male sirene, uz razne muzičke pratnje, vrtjelo se i pjevalo po pozornici, pokazujući umijeće i snagu svoje mašte.

Direktorica vrtića, Senka Vuksanović, kazala je da cetinjski vrtić, kako godine odmiču, postaje sve mlađi – čemu u prilog ide i činjenica da je ta ustanova jedinstvena i po tome što je među polaznicima imala i bebu od dva mjeseca. Ona je sve prisutne podsjetila kako je 1903. godine, na inicijativu Sofije Petrovne, načelnice Djevojačkog instituta, a pod pokroviteljstvom kćerke kralja Nikole, Milice Nikolajevne, na Cetinju osnovana prva predškolska ustanova koja je tada nosila ime „Djetski sad“. Pola stoljeća kasnije, „Djetski sad“ preimenovan je u JPU „Zagorka Ivanović“.

Djeci i njihovim roditeljima obratila se i zamjenica gradonačelnika Cetinja Ana Nikolić, koja je kazala da je vrtić „Zagorka Ivanović“ tokom godina trajanja bio jedna od ključnih institucija koje su snažno doprinosile stasavanju, razvoju i oblikovanju najmlađih Cetinjanki i Cetinjana.

“Danas se o JPU ’Zagorka Ivanović’ može govoriti kao o savremenoj pedagoškoj instituciji, o čijem uspjehu možda najbolje svjedoči intenzivan rad sa djecom, a, zapravo, sa populacijom na kojoj počiva budućnost našeg grada”, kazala je Nikolić.

Cetinjski vrtić danas funkcioniše kroz tri vaspitne jedinice, odnosno 19 vaspitnih grupa.

Vrtić ima 67 zaposlenih, a sa 492 mališana radi 39 vaspitača, te sedam medicinskih sestara.

Bonus video: