LGBT Forum Progres traži izvinjenje od Studentske unije

„LGBT Forum dobronamjerno i kolegijalno poziva SU da iskaže solidarnost i poštovanje prema LGBT osobama u Crnoj Gori"
9 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2012. 16:19h

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres pozvala je rukovodstvo Studentske unije da iskaže jasan stav prema poštovanju ljudskih prava LGBT osoba i izvini se zbog incidenta u kom je jedan od njihovih aktivista onemogućio slobodu izražavanja pripadnika LGBT zajednice.Iz Foruma su podsjetili da je povodom obilježavanja međunarodnog Dana borbe protiv homofobije, nevladina organizacija (NVO) Juventas organizovala lijepljenje plakata na nekoliko lokacija u Podgorici, koje je ometala grupa mladića, među kojima navodno i Uglješa Boljević, jedan od članova Studentske unije(SU).

„Forum Progres je organizacija civilnog društva koja studentski aktivizam i pokret doživljava ključnim faktorom građanske i demokratske izgradnje Crne Gore. Međutim, zabrinuti smo i razočarani neuvjerljivim medijskim nastupom lidera SU Demira Hodžića, koji o ljudskim LGBT pravima govori na krajnje suzdržan i distanciran način koji je čak protivan programu SU”, kaže se u saopštenju te NVO.

SU: Protiv smo cijepanja postera, Boljević je mlad, treba još da uči >>>

ednaka prava za sve studenteIz LGBT Foruma podsjetili su da osnivačka dokumenta SU obavezuju svakog u toj studentskoj organizaciji na poštovanje i aktivno zalaganje za vrijednosti slobodnog i otvorenog društva i poštovanje svih ljudskih prava. „Među definisanim ciljevima SU, u članu 9 se kaže da će ta organizacija zastupati jednaka prava za sve studente bez obzira na socio-ekonomski položaj, politička i vjerska ubjeđenja, etničku ili kulturnu pripadnost, pol i seksualnu orijentaciju”, navodi se u saopštenju.

„LGBT Forum dobronamjerno i kolegijalno poziva SU da iskaže solidarnost i poštovanje prema LGBT osobama u Crnoj Gori"

Bonus video: