Vrijeme ne dozvoljava crnogorskim planinarima da dođu do Denalija

"U kampu C5 danima nije bilo ni snijega ni oblaka, ali su temperature oko - 40 i - 50 stepeni i užasno jak vjetar..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2012. 14:22h

Loši vremenski uslovi na Denaliju, danima ne dozvoljavaju članovima dvije crnogorske ekspedicije da se domognu najvišeg vrha Sjeverne Amerike, visokog 6.194 metara.

Zbog vjetra koji danima dostiže nevjerovatnu brzinu skoro svi naši alpinisti odustali su od završnog uspona uprkos tome što su uspjeli da dođu do zadnjeg visinskog kampa C5 na 5243 m.

Od petočlane ekipe Planinarskog kluba “Visokogorci” u kojoj su Dragan Bulatović, Milan Radović, Boris Čelebić, Aleksandar Đajić i Zoran Prljević i četvoročlane ekipe nikšićkog "Javorka" koju čine Dragutin–Šlagi Vujović, Đorđije Vujičić, Marko Blečić i Boris Vučinić, samo Bulatović, Radović i Đajić će pokušati još jednom da se domognu vrha, ostali su, saznaju "Vijesti" odustali.

Dvije crnogorske ekspedicije odvojeno su organizovale pohod na Denali. Članovi Visokogoraca iz baznog kampa Talkitne na uspon su krenuli 26. juna, a Nikšićani dan kasnije. Prije par dana svi su bili u kampu C5 iz kog su trebali napraviti završni uspon na Denali, ali se za to nisu stvorili povoljni vremenski uslovi.

Na vrhu Očnjaka, pred polazak

Član Upravnog odbora "Visokogoraca" Dušan Bošković "Vijestima" je kazao da od početka uspona vremenske prilike nisu bile naklonjene našim alpinistima, ali i da prognoze ni u narednom periodu nijesu obećavajuće, zbog čega su se nakon nekoliko dana provedenih na temperaturi koja je išla i do 50 podioka ispod nule spuštili u niži kamp.

"U kampu C5 danima nije bilo ni snijega ni oblaka, ali su temperature oko - 40 i - 50 stepeni i užasno jak vjetar koji je duvao brzinom preko 60 kilometara na sat onemogućavali dalje napredovanje prema vrhu. Zbog toga su naši alpinisti nakon četri dana provedena na tom mjestu, gdje su stalno bili vezani fiksnim užadima zbog veće sigurnosti bili primorani da se spuste u kamp C4 . Denali je ovaj put ispoljio svu svoju surovost ne dozvoljavajuci već danima nikome da se domogne vrha. Boris i Zoran su nakon ukupno 11 dana nadmudrivanja sa planinom odlučili da odustanu i vraćaju se u bazni kamp. Dragan, Milan i Đaja će svoju nadu u bolje vrijeme produžiti jos 4-5 dana. Svi su dali sve od sebe da se domognu vrha, ali sada možemo samo navijati za njih trojicu koji ostaju da im se vrijeme konačno poboljša, a oni će već znati kako će to iskoristiti", kazao je Bošković.

Spustili se u kamp C4

Javorčani nisu imali mogućnost da se svakodnevno javljaju sa Denalija, ali su prema nezvaničnim informacijama sa Aljaske i oni nakon višednevnog čekanja da se vrijeme stabilizuje odustali od uspona i spustili se u kamp C4, odakle će kao i dva člana Visokogoraca produžiti ka nižim kampovima.

Obje ekipe prije Denalija imale su zahtjeven pripreme i raspolažu velikim planinarskim iskustvom, ali se još jednom potvrdilo da je Denali nepredvidiva planina.

Sa priprema

Vrh Denalija je jedan od sedam najvećih svjetskih vrhova, a planina je poznata po stravičnoj hladnoći, ali i po tome što tokom uspona ne postoji nikakva logistika, transport i iznošenje opreme, priprema hrane, kao na drugim velikim vrhovima, već ekspedicije sve same završavaju. Od oko 1.400 planinara, koji se godišnje pokušavaju popeti na taj vrh, manje od trećine se domogne cilja, a procenat smrtnosti je veliki.

Naši alpinisti probali su se popeti na vrh preko zapadnog grebena (West Buttress), gdje su objektivne opasnosti najmanje, ali i ta ruta zbog velikog broja ledničkih pukotina i opasnosti od lavine iziskuje veliko znanje i iskustvo.

Ovo je prvi put da planinari iz bilo kog crnogorskog planinarskog kluba pokušaju uspon na ovaj vrh...

Bonus video: