Završeni Dani Svetog Jovana Vladimira

U sklopu manifestacije održano je nekoliko predavanja, autorskih večeri, muzičkih programa
76 pregleda 6 komentar(a)
Amfilohije Bar, Foto: Anto Baković
Amfilohije Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.06.2012. 07:21h

Svetovladimirskom litijom ulicama Topolice koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije grada i muzičkim programom pored hrama okončana je petodnevna manifestacija "Dani Svetog Jovana Vladimira" koju su organizovali Crkvena opština SPC Bar i Odbor za izgradnju Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira.

Prije litije, mitropolit Amfilohije osveštao je dva zlatna krsta za pirgove hrama Svetog Jovana Vladimira uz zvuke 11 zvona koja su takođe podignuta na pirgove, a na kojima su svoje umijeće prikazali dvojica zvonara Hrama Hrista Spasa iz Moskve.

"Ova dva zlatna krsta, podignuta na dva pirga, na dva živa putokaza nebesima, i ova zvona koja zvone umilno, a stigla su iz Moskve carskoga grada, povezuju narode i zemlje, čitavi svijet se sabira kroz njihov zvon oko ovoga Svetoga hrama. Neka Bog blagoslovi ovaj grad i sve koji žive u njemu, i da ga dotakne blagodat Svetog Jovana Vladimira, ugodnika Božijega", kazao je mitropolit Amfilohije koji je u jutarnjim satima služio liturgiju na ostacima crkve u Prečistoj krajinskoj.

Istom prlikom posebne gramate kao nagradu Mitropolije crnogorsko-primorske dobili su donatori Valentin Erbejk iz Sankt Petersburga, Dejan Đurović, Vido Dabanović, Momir Jovanović i Branko Jovović iz Bara, te Predrag Kundačina iz Herceg Novog.

U sklopu manifestacije održano je nekoliko predavanja, autorskih večeri, muzičkih programa, a shodno vjekovnoj tradiciji, u nedjelju na Trojičindan na vrh planine Rumija iznijet je krst Svetog Jovana Vladimira.

Bonus video: