Ozelenjavaju jalovište u Mojkovcu

“Oplemenjivanje pomenute lokacije autohtonim biljnim vrstama, rezultiraće kako prečišćavanjem tako i obogaćivanjem vazduha kiseonikom, te ljepšem izgledu grada Mojkovca"
519 pregleda 0 komentar(a)
Jalovište Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Jalovište Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.06.2012. 09:43h

Agencija za zaštitu i opština Mojkovac organizovaće sjutra akciju ozelenjavanja lokacije u krugu bivšeg jalovišta ,,Brskovo’’ u Mojkovcu, gdje se nalazi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Kako su najavili iz Agencije za zaštitu životne sredine akcija će se realizovati 05. juna u 13 časova u okviru Svjetskog dana zaštite životne sredine. Pored predstavnika institucija koje su organizatori u akciji ozelenjavanja učestvovaće misija OEBS-a u Crnoj Gori, predstavncii NVO sektora i zainteresovani građani.

“Oplemenjivanje pomenute lokacije autohtonim biljnim vrstama, rezultiraće kako prečišćavanjem tako i obogaćivanjem vazduha kiseonikom, te ljepšem izgledu grada Mojkovca.

Akcija predstavlja dobru inicijativu za dalje ulaganje u sanaciju i rekultivaciju Mojkovačkog jalovišta, koje je prema urbanističkim planovima opštine Mojkovac zamišljeno kao biznis i sportsko-rekreativna zona različitih sadžaja”, navodi se u saopštenju Agencije.

Iz Agencije su podsjetili da su radovi na sanaciji flotacijskog jalovišta bivšeg mojkovačkog rudnika olova i cinka „Brskovo“ trajali u kontinuitetu 6 godina i koštali 10,6 miliona eura.

Vlada Crne Gore izdvojila je, kroz kapitalni budžet, 8,5 miliona, Vlada Republike Češke 910.000, a Holandije 1.190.000 eura, preko UNDP, u okviru regionalnog programa sanacije prioritetnih ekoloških „crnih tačaka“, u zemljama Zapadnog Balkana.

Bonus video: