Okončana filozofska olimpijada u Baru: Valerija Baždar dobila počasnu nagradu

Bronzane medalje dobili su Martina Fridl iz Slovenije, Jošijuki Išikava iz Japana, Sagnik Agnupam iz Indije, Mihail Larkov iz Rusije i Dantje de Leur iz Holandije. Među 17 učesnika Ollmpijade koji su dobili počasnu nagradu, nalazi se i naša Valerija Baždar
488 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2018. 07:54h

Podjelom medalja, u Baru je okončana XXVI Međunarodna filozofska Olimpijada (IPO), najveće međunarodno takmičenje srednjoškolaca koje je dosad održano u Crnoj Gori. Zlatne medalje osvojili su Radka Palova iz Češke, Amanda Hakinen iz Finske i Mihael Karlubik iz Slovačke. Srebrne medalje pripale su Jastiki Guru iz Indije, Freji Dzougov iz Danske i Alvaru Lopezu iz Portugala.

Bronzane medalje dobili su Martina Fridl iz Slovenije, Jošijuki Išikava iz Japana, Sagnik Agnupam iz Indije, Mihail Larkov iz Rusije i Dantje de Leur iz Holandije. Među 17 učesnika Ollmpijade koji su dobili počasnu nagradu, nalazi se i naša Valerija Baždar.

Medalje je uručila ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Organizatori IPO bili su Udruženje profesora filozofije i Federacija svjetskih udruženja filozofa (FISP) pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete Crne Gore. Pokrovitelj IPO je UNESCO, a IPO je jedno od dva največa i najprestižnija svjetska takmičenja srednjoškolaca. Radni jezik takmičenja bio je engleski, a eseje o životnoj sredini koji su konkurisali za medalje, pisali su stotinu srednjoškolaca iz 50 država Evrope, SAD, Japana, Kine, Argentine, Brazila, Kostarike, Indije, Rusije, Australije... sa kojima je u Bar došlo stotinu profesora i desetoro počasnih gostiju.

"Izuzetno su pozitivna iskustva stečena u ova četiri dana u Baru, IPO veoma mnogoznači za saradnju crnogorskih profesora filozofije sa kolegamaiz cijelog svijeta, član ste svjetske porodice.Kvalitet radova učesnika bio je zaista visok, a organizatori su bili izuzetni, smatram da je ovo događaj od velikog značaja i za inrernacionalni imidž Crne Gore", izjavio je za “Vijesti” generačni sekretar FISP Luka Skarantino, koji je bio i predsjednik žirija.

Predsjednica Organizacionog komiteta IPO prof. Jasminka Milošević, generalni sekretar Udruženja profesora filozofije Crne Gore i članica UO IPO, zahvalila je svim učesnicima na doprinosu, rezultatima “i sjajnoj atmosferi tokom cijele Olimpijade”. Ona je “Vijestima” ukazala da FISP postoji zvanično 60, “a nezvanično več 130 godina”, te da je prvi ovakav skup organizovan još 1900. Gerhart Siil iz uprave FISP, dodao je “Vijestima” da su svi učesnici bili “ zadivljeni izuzetnom gostoljubivošć domaćina”.

Galerija

Bonus video: