Rađenović: Budva je devastirana, ali je ipak brend

“Moramo sačuvati imidž grada koji u svim istraživanjima predstavlja jedini grad u Crnoj Gori u koji jednostavno morate doći”, kazao je gradonačelnik
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 10:58h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović potvrdio je da su u protekle dvije decenije pojedini djelovi budvanske opštine urbanistički devastirani, ali tvrdi da je, ipak, Budva danas apsolutni brend crnogorskog turizma.

Povodom ocjene ministra održivog razvoja i turizma Predraga Sekulića da je Budva urbanistički uništena i da je treba pustiti sebi samoj, Rađenović je “Vijestima” kazao da su svi u Budvi svjesni “da je razvoj našeg grada, naročito u posljednje dvije decenije, pretrpio značajan broj grešaka ili poteza koji su u datom trenutku izgledali opravdani”. “Ali su se pokazali ne naročito mudri, što je za posljedicu imalo veliku devastaciju prostora u pojedinim djelovima naše opštine”.

Rađenović je istakao da se razlozi mogu tražiti na raznim stranama, ali je uzrok uvijek u samo jednoj činjenici - da je Budva u posljednjih pola vijeka postajala sve poželjnija za život i doseljavanje, interesantnija za zapošljavanje i investiranje.

“Ipak, Budva danas, nakon svih zbivanja, predstavlja apsolutni brend crnogorskog turizma. U Budvi se ostvaruje više od polovine ukupnog turističkog prometa naše države, ovdje se nalazi 90 odsto smještajnog kapaciteta sa četiri i pet zvjezdica. Budva, od uspostavljanja državne samostalnosti, bilježi najveći rast u turizmu. Budvanskoj priči teži cjelokupna turistička privreda”, naglasio je Rađenović.

On je dodao da mu je obaveza da čuva dragocjene resurse opštine veoma pažljivo: “Moramo sačuvati imidž grada koji posljednjih godina u svim istraživanjima predstavlja jedini grad u Crnoj Gori u koji jednostavno morate doći”.

Građani to najbolje znaju

Ministar Sekulić kazao je da Budva nije jedini devastirani grad u Crnoj Gori, kao i da postoji mnogo više lokacija koje se ne mogu smatrati komfornim za život. On je, odgovarajući na pitanja novinara da li ostaje pri stavu da Budvu treba prepustiti samoj sebi i kojih je to pet-šest lokacija na primorju osim Budve degradirano, kazao da građani sami najbolje znaju koliko su njihovi urbani djelovi dobri ili loši za život.

"Mislim da ih nema pet, šest već mnogo više", rekao je Sekulić.

Najavio je legalizaciju više od 30.000 objekata, napominjući da prema predlogu Ministarstva građani neće moći da legalizuju objekte u zaštićenim područjima - nacinalnim parkovima, Morskom dobru...

Galerija

Bonus video: