Odbili da prime dijete u KBC, roditelji morali da ga vode u Srbiju

Bjelopoljac Miraš Bulatović tvrdi da su doktori, zbog ličnih sukoba, odbili da njegovog sina liječe u bolnici
626 pregleda 110 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 21:58h

Kada je u februaru dobio uput za hospitalizaciju u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, Miraš Bulatović iz Bijelog Polja nije očekivao da će njegovog osmogodišnjeg sina Vuka, koji je ima izuzetno visoku vrijednost šećera, da vrate kući.

Iako im je izabrani pedijatar dao uput, zbog višednevnog lošeg dječakovog stanja, u KCCG su utvrdili da Vuk ne treba da se liječi u bolnici, pa su ga poslali na kućno liječenje.

Dječakov otac tvrdi da se to desilo zbog ličnih sukoba ljekara, jer je doktorica koja prati Vuka Lidija Rakočević bila odsutna, a dr Nataša Čurović, koja je pregledala dječaka i navodno u sukobu sa ordinirajućom ljekarkom, odbila je hospitalizaciju pod izgovorom da nije riječ o njenom pacijentu.

"Vratili smo se nazad nezadovoljni što Vuk nije dobio zaštitu od svoje države i doktora, nego treba u nekoj drugoj državi da se liječi"

"Izabrani ljekar u Bijelom Polju je napisao uput za njegovo bolničko liječenje, koji dan-danas stoji u mojoj fioci neiskorišćen, jer su nas u podgoričkoj bolnici tako grubo odbili, ne primivši Vuka u tako lošem stanju da se liječi", kaže Bulatović.

On je precizirao da je Vuku vrijednost šećera u februaru prelazila sve granice, a aparat više puta nije ni mogao da ga izmjeri, što znači da je bio veći od 30. Bulatovići su se zaputili za Podgoricu i u ambulanti doktorke Čurović, Vuku su izmjerili šećer 23: "U tom trenutku ulazi doktorka i počinje da galamom. Toliko se drala da ne može da ga primi i da nije njen pacijent, šta ako dođe neki moj pacijent, ne mogu da uzimam pacijente dr Rakočević. Vi ste krivi što nijeste izabrali dr Miru Samardžić", prepričava incident Bulatović.

Tada je, nastavlja, shvatio da je riječ o ratu između doktorki i da je Vuk žrtva. Potom su pokupili papire i otišli nazad za Bijelo Polje. Za ljekare u Pančevu, međutim, Vukovi nalazi su bili dovoljan razlog za liječenje, pa je u Srbiji Vuk proveo nedjelju dana na terapiji.

"Ljekarka je obavila pregled i kako nalazi nisu ukazivali na potrebu za hospitalizacijom, korigovala je terapiju i savjetovala da se dijete javi na kontrolni pregled"

On kaže da su svi bili začuđeni takvom odlukom podgoričkih ljekara, i upozorili da je Vuk lako mogao da padne u komu u takvom stanju.

"Vratili smo se nazad nezadovoljni što Vuk nije dobio zaštitu od svoje države i doktora, nego treba u nekoj drugoj državi da se liječi. Na ponovnoj kontroli smo se sreli sa dr Čurović, koja nije htjela da se javi ni meni ni Vuku", kaže Bulatović.

On se pita šta da radi ako se Vuku ponovo pogorša stanje, da li da se javi u bolnicu u Podgoricu ili ponovo da ide u ilegalu: "Svjestan sam da poslije ovog javnog istupa dolazi težak period što se tiče ostvarivanja prava u pomenutoj bolnici, ali računam da će se probuditi savjest ljudi".

Nije bilo potrebe da Vuk ostane u bolnici

U Institutu za bolesti djece, pak, kažu da prilikom odlučivanja o hospitalizaciji nije prevagnuo lični sukob ljekara, već dijagnoza.

"Na dan pregleda izmjerena glikemija je bila 23 mmol/l, uz negativne ketone u urinu. Visoka glikemija uz negativne ketone nije indikacija za hospitalizaciju. Znači dijete nije hospitalizovano zato što nije bilo indikacija za hospitalizaciju, a ne zbog ličnog sukoba Dr Čurović sa Dr Rakočević, ili što dr Čurović neće imati gdje sa svojim pacijentima", kazala je direktorka dr Danojla Dakić.

"Ljekarka je obavila pregled i kako nalazi nisu ukazivali na potrebu za hospitalizacijom, korigovala je terapiju i savjetovala da se dijete javi na kontrolni pregled kod ordinirajućeg endokrinologa, koji je upućeniji u tok bolesti", kaže Dakić.

Iz dokumentacije se dalje vidi, kaže, da je dječak ponovo pregledan 13. marta kod dr Rakočević, i da ni tada nije procijenjeno da je dječak za bolničko liječenje. Ona je pozvala Bulatoviće da joj se obrate kako bi zajednički riješili probleme, nedoumice i nesporazume koji mogu uticati na uspješno liječenje njihovog sina.

Galerija

Bonus video: