Izbjegava studente: Golubović tri mjeseca ima neodložne obaveze

“Možda bi došli kad biste ih umjesto s vodom dočekali sa pršutom i sirom”, našalio se na početku Ognjen Jovović
164 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 04:28h

Da predstavnici Studentskog parlamenta (SP) izbjegavaju susret sa studentima i komentarisanje aktuelnih studentskih dešavanja, potvrdila je tribina na Fakultetu političkih nauka na kojoj nije učestvovao nijedan član ove organizacije.

Koordinacioni tim studenata koji je organizovao tribinu saopštio je da se ona odlaže već tri mjeseca jer predsjednika SP-a Petra Golubović stalno spriječavaju “neodložne obaveze”.

Kako je SP organizovao “proteste” i raspoređivao državni novac, na tribini nije htio da govori nijedan od 26 članova.

“Možda bi došli kad biste ih umjesto s vodom dočekali sa pršutom i sirom”, našalio se na početku Ognjen Jovović, predstavnik studenata Filozofskog fakulteta.

On je tokom jednosatne tribine oštro polemisao sa predsjednicom SP-a Univeziteta Mediteran Jovanom Ramović koja se svodila na pitanje zašto država izjednačava privatne i državne fakultete i kakve koristi ima od toga.

“Kada upisujete privatni fakultet novac dajete gazdi. Na UDG-u Milu Đukanoviću, a na Mediteranu Dušku Kneževiću. To su privatne firme za koje nijesam siguran da plaćaju porez”, kazao je Jovović i dodao da oni imaju pristup državnim resursima za koje ne daju novac.

Tribina na FPN-u: Mušović, Jovović, Ramović

Po njegovom mišljenju studenti kod njih plaćaju visoke školarine, a dobijaju manje znanja i bolje poslove u odnosu na studente državnih fakulteta koji dobiju samo mjesto na Birou. Jovovićeva kritika nije se dopala predstavnici studenata privatnih fakulteta, pa je na pomoćnoj tabli pokušala da nacrta šemu i objasni studentima kako ona doprinosi ovoj državi.

“Ja kupujem ovu vodu i plaćam PDV 17 odsto, moji roditelji plaćaju porez i oni vas finansiraju”, objasnila je Jovana Ramović , a kasnije je na iznenađenje prisutnih studenata FPN-a priznala da je politika ne zanima i da ne zna ko su ministri u aktuelnoj Vladi.

“E pa u Grčkoj su ljude koji ne znaju politiku zvali idioti”, prokomentarisao je jedan od prisutnih.

I Jovović crtao

Pored kritike Univerziteta i žala za prošlim socijalističkim vremenima, predstavnik nikšićkih studenata se latio flomastera i prisutnim studentima šematski prikazao kako funkcioniše Studentski parlament.

“Regrutacioni centar SDP-DPS funkcioniše baš kao i državni Parlament s ciljem da ostvare što veći profit. Imate Golubovića koji ustvari Lukšić. Kaluđerovića koji je kao Konjević, ali i brojne Guberiniće koji daju podršku kad zatreba”, kazao je Jovović upoređujući sebe sa opozicionarom Vasilijom Laloševićem.

On je na šemi dodao i bivše studentske funkcionere koji nisu u Parlamentu ali aktuelnim članovima diktiraju kako će izvući korist. “Tu su Todorovići i Pejovići poput Mićunovića i Đukanovića”, kazao je Jovović.

Frazeologija bivšeg dekana

Ramović je kao dugogodišnja volonterka kazala da je društveni angažman bitan, ali da je studentima trenutno mnogo bitnije kako će spremiti ispite za prvi rok nego kako će rješiti pitanja na Univerzitetu.

“E to je tragedija!”, viknuo je Jovović, “sve vas samo zanima taj 25. ili 27. jun kada ćete raditi neki kolokvijum nego to što se država raspada.” Veći dio rasprave odnosio se na učešće na građanskim protestima i zahtjeve koje su postavili prije više od pola godine.

Isto tako je pričao Srđan Darmanović i ostali šamani ovog Univerziteta, kazao je Aleksandar Novović.

"U 21.vijeku morate da imate alternativu jer ako ostanemo bez institucija, ko ce da drži ovu državu", kazao je moderator Radoš Mušovic, igrajući ulogu učesnika tribine.

Raspravu je prekinuo student Aleksandar Novović koji je smatrao da učesnici tribine samo koriste frazeologiju i vode razgovor na nivou učenika sedmog razreda osnovne škole.

“Isto tako je pričao Srđan Darmanović i ostali šamani ovog Univerziteta. Na svako naše ‘vlast nas uništava 20 godina, on bi govorio da LDP u Japanu vlada duže’”, kazao je Novović i poručio da studenti moraju izaći na ulice jer je to trenutno jedini vid komunikacije sa vrhom ove vlasti.

Galerija

Bonus video: