Damjanović: Ako su tačni navodi o Prvoj banci, onda je to pogrešna politika

Upitan da li štiti Prvu banku, s obzirom da nije izgovorio nijednu negativnu ocjenu, Damjanović je kazao: “Nikako"
121 pregleda 9 komentar(a)
leksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
leksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.06.2012. 16:48h

Poslanik SNP-a i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović izbjegao je da se odredi prema podacima koje je iznijela istraživačka mreža OCCRP u vezi sa poslovanjem Prve banke.

Damjanović je, gostujući u emisiji “Načisto” TV Vijesti, na nekoliko puta ponovljeno pitanje Petra Komnenića, nakon što mu nije uvažen izgovor da 2007. godine nije bio poslanik, kazao kako davanje milionskih iznosa bez pokrića vidi isključivo kao pogrešnu poslovnu politiku Prve banke:

"Ako su ti napisi tačni, upravo je takva politika dovela tu banku do problema.... Ali to pitanje treba da postavite rukovodstvu Centralne banke u trenutku kada se to odigrava. Tada su guverner i viceguverner imali sve podatke o tome šta radi ta banka, a ako me sjećanje služi, ja tada nijesam bio poslanik i nijesam siguran da je Centralna banka o tome ikada išta rekla”.

Na konstataciju da je bivši guverner Ljubiša Krgović upozoravao na to da Prva banka ne posluje prema mjerama Centralne banke, Damjanović je kazao:

Damjanović je potvrdio da je imao “građanske neformalne susrete” sa članovima porodice Đukanović

Upitan koliko dugo on zna za to da Prva banka ne poštuje mjere Centralne banke, on je kazao da ne zna jer nema uvid u online poslovanje banaka. S druge strane, Damjanović je potvrdio da nije podržao Krgovića koji je prošle godine kazao kako se osjeća ugroženim zbog rada u Centralnoj banci, a za šta je optužio bivšeg premijera Mila Đukanovića, i ponovio da bi sve drugačije postupio da je prvi čovjek CB prije pet godina progovorio o sumnjivom poslovanju:

“Tako je... O tome je trebalo da govore 2007. godine kada se to dešavalo”.

Upitan da li štiti Prvu banku, s obzirom na to da nije izgovorio nijednu negativnu ocjenu tokom cijele emisije, Damjanović je kazao:

“Nikako. Sve su mi banke iste, mislim da sve profitiraju na račun građana i kompanija, mislim da država mora da ima mnogo adekvatniju politiku prema njima”.

On nije uvažio ni podatak da je Prva banka imala pomoć države od 44 miliona eura. Damjanović je kazao da to nije tačno:

“Oko 150 miliona eura država je dala pojedinim bankama. Najveći korisnici podrške države bili su Prva banka i CKB. Mislim da su dobijali negdje sličnu pomoć, ali su i ostale banke obilato koristile podršku države”.

Damjanović je potvrdio da je imao “građanske neformalne susrete” sa članovima porodice Đukanović.

Damjanović za samostalan nastup

Damjanović kazao je da se zalaže da njegova partija samostalno izađe na izbore i “da se na taj način izmjere snage”.

On je u emisiji “Načisto ” na TV Vijesti kazao i da je vrlo interesantan predlog premijera Igora Lukšića o identitetskim pitanjima koji su Nova i PzP ranije glatko odbacile.

SNP, kako je kazao, neće uslovljavati DPS povodom ustavnih promjena identitetskim pitanjima.

Bonus video: