Nadležni ne poznaju dovoljno zakone

Arhuska konvencija je međunarodni dokument kojim se građanima garantuje pravo na informisanost, učešće u donošenju odluka u oblasti životne sredine i pristup pravosuđu
0 komentar(a)
Vlada, Foto: Gov.me
Vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.06.2012. 14:22h

Nedovoljno poznavanje zakona od strane inspekcijskih službi, teškoće prilikom prikupljenja dokaza, primjene zakona i procedura iz oblasti zaštite životne sredine neke su od prepreka za sprovođenje Arhuske konvencije i pristupa građana pravdi.

Arhuska konvencija je međunarodni dokument kojim se građanima garantuje pravo na informisanost, učešće u donošenju odluka u oblasti životne sredine i pristup pravosuđu.

Kako je poručila predstavnica NVO "Green home" Nataša Kovačević, na okruglom stolu Regionalnog centra za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu REC, prepreka su i nezadovoljavajuća saradnja između nadležnih organa i dijaloga među inspekcijskim službama i pravosudnim organima.

"Prepoznali smo kao problem vezan za rad pravosudnih organa nedovoljno poznavanje propisa iz oblasti zaštite životne sredine, nedostatak specijalizovanog osoblja, nepostojanje relevantne sudske prakse", poručila je ona.

Kovačević smatra i da je nedovoljno uključivanje građana i NVO u prekršajnim i upravnim postupcima iz oblasti životne sredine.

Na skupu pod nazivom "Izgradnja kapaciteta za sprovođenje Arhuske konvencije i podrška razvoju PRTR sistema u južnoj i jugoistočnoj Evropi" ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić poručio je da svaki čovjek ima pravo na zdravu životnu sredinu, informacije iz te oblasti, ali i na sve ono što rade pravosudni organi.

Okrugli sto je organizovan u saradnji REC-a sa vladinim organizacijama i NVO sektorom, a uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbjednost Njemačke.

Bonus video: