Brajović: Svaki euro nosiće etiketu raka pluća

Šefica SZO za Crnu Goru je potez Vlade ocijenila i kao podržavajući finansijskog interesa manjine, a na uštrb najvrednijeg kapitala jednog društva - zdravlja građana
6 komentar(a)
Pušenje, cigare, Foto: Boris Pejović
Pušenje, cigare, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.05.2012. 13:13h

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović, ocijenila je kao neočekivan i obeshrabrujući potez Vlade da Predlogom zakon o taksama, dozvoli pušenje u ugostiteljskim objektima, suprotno Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

"Svaki euro sakupljen po osnovu Zakon o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda nosiće etiketu infarkta, moždanog udara, arterioskleroze, raka usta, jednjaka, pluća, želuca, pankreasa i niza drugih oboljenja povezanih za pušenjem", poručila je Brajović na konferenciji povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima.

Ona je ukazala da je sve više podataka u savremenoj literaturi koji ukazuju da zemlje gdje je uvedena potpuna zabrana pušenja bilježe značajno smanjene respiratorne tegobe kod ugostiteljskih radnika, kao i smanjenu stopu hospitalizacije i umiranja od srčanog udara za 20 do 40 odsto.

"U odnosu na 2008. godinu, za dva odsto je smanjen broj dječaka i djevojčica koji su probali cigarete, pa sad iznosi 32 odsto"

"Smanjena je i stopa obolijevanja pacijenata kao posljedica pušenja ili izloženosti duvanskom dimu od niza oboljenja kao što su upale pluća, akutni bronhitis, alergijski rinitis", kazala je Brajevićeva.

Šefica SZO za Crnu Goru je potez Vlade ocijenila i kao podržavajući finansijskog interesa manjine, a na uštrb najvrednijeg kapitala jednog društva - zdravlja građana.

Riječi hvale za Vladin predlog nije imao ni prvi čovjek Instituta za javno zdravlje, dr Boban Mugoša. On je kazao da razumije ekonomsu krizu, ali da ne pristaje da "ceh bude zdravlje građana".

"Nažalost, mi dovodimozakon u pitanje i moj je stav ili da se on mijenja ili da poštujemo", poručio je Mugoša i pozvao nadležne iz Vlade na razgovore kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za nastalu situaciju.

Smanjena upotreba duvana među mladima

On je naglasio da preliminarni rezultati istraživanje ESPAD (Evropsko istraživanje o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima) za 2011. godinu pokazuju trend smanjenja upotrebe duvanskih proizvoda među šesnaestogodišnjacima.

"U odnosu na 2008. godinu, za dva odsto je smanjen broj dječaka i djevojčica koji su probali cigarete, pa sad iznosi 32 odsto. Ove podatke želimo da imamo i kod odraslih", kazao je Mugoša.

Industrija ometa donošenje zakona

Na konferencije su potencirane posljedice uplitanja duvanske industrije u političke i zakonodavne procese.

"Smanjenje potrošnje duvanskih proizvoda predstavlja pozitivan socijalni trend, ali se vrlo negativno odražava na duvansku industriju kroz smanjenje profita. Stoga industrije moraju da primjenjuju različite taktite kako bi spriječile svoje propadanje", kazao je pomoćnik ministra zdravlja dr Mensur Grbović.

Prema njegovim riječima, industrija ometa donošenje zakona kako bi spriječili usvajanje snažnih mjera za kontrolu duvana, dovode u pitanje dokaze o štetnim posljedicama duvana, i predstavljaju netačne podatke javnosti.

Bonus video: