omča na putu za eu?

BBC: Kredite su davali i firmama povezanim sa Šarićem i Subotićem

Tadić-Mijović: Ako imate bivšeg premijera optuženog za šverc i druženje za mafijašima, kako možete da kažete da nijesmo mafijaška država
50 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 09:29h

Istraživanjem BBC-ja i Projekta izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) došlo se do dokumentacije, koja baca ozbiljnu sumnju na planove male balkanske zemlje Crne Gore za pridruživanje EU.

Prva banka bez papira iskeširala koncert Madone, a onda odbila 200 klijenata >>>

Mićunovićevoj ženi u Prvoj odobrili minus od 4,6 miliona eura >>>

Lipku preuzima Prva banka? >>>

Prema pisanju BBC-a u sižeu specijalne emisije emitovane sinoć povodom tekstova OCCR-a, Crna Gora je zvanični kandidat za pridruživanje EU i pregovori treba da počnu u junu “uprkos zabrinutosti u vezi sa navodima o političkoj i finansijskoj korupciji”.

BBC primjećuje da je to dovelo do toga da se zemlja okarakteriše nedavno kao “mafijaška država”, iako je to Vlada odbacila kao neosnovano.

 "Bivšeg premijera Mila Đukanovića, koji je i dalje predsjednik vladajuće partije u zemlji (DPS), ispitivala je italijanska jedinice za borbu protiv mafije u vezi sa optužbama da je povezan sa švercom cigareta, koji je išao preko Crne Gore, a na osnovu čega je, sumnja se, zarađeno preko milijardu dolara. Optužbe su odbačene 2009. godine, jer je Đukanović kao šef države uživao diplomatski imunitet”, stoji u tekstu koji potpisuju Liz Mekin i Merion Džons.

Mekin i Džons ističu da dokumenti do kojih je BBC došao samo podižu zabrinutost u vezi sa čovjekom “kojeg još opisuju i kao 'oca crnogorske nacije'”.

Revizija, piše BBC, koji su radili revizori kompanije "Prajs Vaterhaus” (Price Waterhouse) iz 2010, dovela je do mnogo pitanja u vezi sa Prvom bankom, koja je pod kontrolom porodice Đukanović:

"Revizija ukazuje na to da je većina novca na računu banke došla iz državnih fondova, dok su dvije trećine dodijeljenih kredita dobili Đukanović i njegovi bliski saradnici”.

"Koriste banku kao bankomat, predivan izvor keša"

Novinarka-istraživačica za OCCRP Miranda Patrucić kazala je za BBC da Đukanovići i njihovi saradnici “koriste banku kao bankomat, predivan izvor keša”. U tekstu se citira i Vanja Ćalović: “Svako zatvara oči pred činjenicom da su država, i svi djelovi vlasti povezani sa organizovanim kriminalom”.

Autorke teksta konstatuju da je Đukanović, kao crnogorski premijer tokom ratova na Balkanu devedesetih godina, “naredio napad na hrvatski grad Dubrovnik, te da je Crna Gora, koja ima samo 670.000 stanovnika, bila saveznik Srba, koje je tada vodio Slobodan Milošević”.

“Svako zatvara oči pred činjenicom da su država, i svi djelovi vlasti povezani sa organizovanim kriminalom”, kazala je Vanja Ćalović

“Međutim, BBC je vidio dokument, a prema spisima, revozori su utvrdili da su najveće kredite podizali oni koji su povezani sa Đukanovićima. Istraga OCCRP-a je pokazala da su zajmovi uključivali i kompanije povezane sa Stankom Subotićem, koji je optužen od strane Italije, takođe za šverc cigareta, ali i kompanije Darka Šarića, odbjeglog narkobosa”, ističu autorke teksta.

 One još dodaju da je BBC je pokušao da kontaktira Đukanovića i Prvu banku da daju izjavu u vezi sa optužbama na njihov račun, ali nije dobio odgovor.

"Poslije krize u Grčkoj, postoje sumnje da nema javnosti u crnogorskim finansijama”, piše BBC.

Uticajni američki magazin Forin afers opisao je ranije Crnu Goru kao “mafijašku državu”.

Vlada piše Forin Afersu: Crna Gora nije mafijaška država >>>

Tu optužbu je za BBC pojasnila Milka Tadić iz Monitora: "Ako imate bivšeg premijera optuženog za šverc i druženje za mafijašima, kako možete da kažete da nijesmo mafijaška država”.

Galerija

Preporučujemo za Vas